Saana myi viiden euron vauvantarviketta, menetti 400 euroa – tämä erikoinen viesti paljasti huijarin

Saana myi viiden euron vauvantarviketta, menetti 400 euroa – näin nettimyyjiä huijataan 0:59
Katso Saanan viestittelyä huijareiden kanssa ja mikä vastaus paljasti huijarin.

Saana Lavaste kauppasi viiden euron vauvantarviketta Tori.fi-sivustolla, mutta tuli huijatuksi ja menetti 400 euroa.

Lavastetta yritettiin huijata kaksi kertaa samana päivänä ja samalla kaavalla. Ostajat kertoivat haluavansa ostaa Tori.fi-sivustolla myynnissä olevan tavaran, ottivat yhteyttä WhatsAppilla ja pyysivät lähettämään ostoksen kuriiripalvelun kautta.  

Ensimmäinen huijari sanoi Lavasteelle olevansa Joensuusta, jonka takia nouto pääkaupunkiseudulta ei onnistu,mutta lähettäisi avuliaasti linkin kuriiripalvelun sivuille. Vahvistukseen kuului myyjän luottokorttitietojen syöttäminen. 

Sivut oli tehty taidokkaasti, ja Lavasteelle tuli niistä mieleen Postin Toripaketti -palvelu, nimikin oli sama.

– Jopa grafiikat ovat samanlaiset kuin postin eli sivut olivat todella taitavasti tehdyt.  

Lavaste täytti kaavakkeen ja tajusi heti tulleensa huijatuksi. Kun hän otti yhteyttä pankkiin, asia varmistui.

Tililtä oli yritetty anastaa yhteensä 2 000 euroa.

Helsinkiläinen Alex myi iPhonen netissä – sitten tili jäädytettiin ja poliisit soittivat 3:26
Katso myös: Helsinkiläinen Alex myi iPhonen netissä – sitten tili jäädytettiin ja poliisit soittivat

Yllättävä kysymys paljasti toisen huijarin  

Kun Lavaste nyt katsoo huijareiden viestejä, asia näyttää päivän selvältä. Viestit ovat kirjoitettu huonolla suomen kielellä ja lähetetty ulkomaalaisista numeroista. Ensimmäinen romanialaisesta numerosta ja toinen portugalilaisesta.

– Olen yrittänyt saada itseni siihen mielentilaan, että en heti ajattelisi ihmistä huijariksi kielen vuoksi ja ilmeisesti olen onnistunut siinä.

Haksahdettuaan ensimmäiseen huijaukseen, Lavaste kysyi toiselta, miksi hänellä on portugalilainen puhelinnumero.Vastausta Lavaste kuvaa dadaistiseksi kielikukkaseksi. 

– Jos epäilee huijausta, niin kannatta kysyä jotain yllättävää. Vastaukset selvästi tehdään Google Translaten avulla.

Huijari yritti anastaa 2 000 euroa, sai 400

Heti huijauksen tajuttuaan Lavaste oli pankkiin yhteydessä, josta kävi ilmi,että huijari oli yrittänyt muutaman minuutin sisällä anastaa 200 euron summaa Lavasteen tililtä yhteensä kymmenen kertaa eli 2 000 euroa. Hän onnistui kahdesti, ja Lavaste menetti 400 euroa. 

– Harmittavinta on se, että viedyt varat näkyvät edelleen varauksina, mutta silti niitä ei voi pysäyttää. 

Pornokiristys, nettikauppahuijaus – näin vuosia verkkorikollisia vastaan työskennellyttä ammattilaista huijattiin:"Se oli toistatuhatta euroa" 3:25
Katso myös: Näin vuosia verkkorikollisia vastaan työskennellyttä ammattilaista huijattiin: "Se oli toistatuhatta euroa"

Lavaste on nyt saanut uudet pankkitunnukset, ja tekee asiasta rikosilmoituksen. Sen jälkeen hän toivoo, että voisi saada huijatut varat takaisin. Takuita siitä ei ole.

– Kyllähän se kirpaisee, mutta vähän naurattaa, että eikö todella löydy rikkaampia uhreja kuin vauvantarvikkeita myyviä.  

Tarkoituksena saada myyjän pankkitiedot

Samantyyppisiä huijauksia on tänä vuonna tullut tietoon 100–200, Torin liiketoimintajohtaja Jenni Tuomisto kertoo. Huijaus ilmestyi noin vuosi sitten.  

– Huijaaminen tapahtuu ammattimaisesti emulaattoreiden avulla ja yleensä WhatsApp-viestein, jolloin viestintä on Torin tavoittamattomissa. Kaikki kommunikaatio kannattaa aina käydä Torin viestipalvelussa, ja viestimme asiasta asiakkaillemme sivuillamme, uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa, Tuomisto kommentoi. 

Kuriiripalvelu on yksi käytetty tapa varastaa pankkitiedot. Verkkosivu voi näyttää hyvinkin luotettavalta, vaikka ei sitä ole. 

Kuriiriteemaiset huijaukset etenevät samalla kaavalla kuin Lavaste tuli huijatuksi. Kuriirihuijauksia on esiintynyt Tori.fi-sivuston lisäksi ja Facebookin Marketplacessa. Mikäli ostaja ehdottaa kuriiripalvelun käyttämistä ostotapahtuman toteutukseen ei siihen kannata suostua etenkään, jos ostaja ei ole tuttu. 

– Jos joku onnistuu huijaamaan Torin käyttäjää, käyttäjän kannattaa ehdottomasti sulkea heti maksukorttinsa, tehdä rikosilmoitus ja ilmoittaa tapahtuneesta Torin asiakaspalveluun, Tuomisto kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat