Puhelinhuijarit yrittävät vedättää suomalaisia nyt härskisti – varo näitä kahta huijausta

Huijaussoitot ja koronarokotekaupustelijat piinaavat ihmisiä 4:34
Katso video: Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo itsekin joutuneensa puhelinhuijarin kohteeksi. Näin tilanne eteni.

Kuluttajaliitto varoittaa suomalaisia kahdesta nyt vallalla olevasta soittohuijauksesta.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo MTV:n Uutisaamussa, että huijauksia tehdään puhelimen avulla pääasiassa kahdella eri tavalla. Perushuijaussoitoissa soittaja kertoo olevansa joku muu kuin oikeasti onkaan.

– Soittaja esimerkiksi kertoo olevansa Microsoftin tuesta, Beurling-Pomoell kertoo.

Tässä huijaustyypissä voidaan pyrkiä joko saamaan uhrin tietokone kaapattua ja sitä kautta tietoja uhrista. Murtautuja voi löytää koneelta esimerkiksi uhrin pankkitunnuksia, joiden avulla hän saa nostettua itselleen rahaa.

– Toinen huijaussoittotyyppi on niin sanottu hälärisoitto, jossa soittaja soittaa vain kerran toivoen että ihminen soittaa takaisin.

Jos tähän miinaan astuu, voi yllätyksenä olla paisunut puhelinlasku maksullisen numeron takia.

Puhelinhuijaukset ovat tekijöilleen tuotteliasta toimintaa, ja uhriksi voi joutua aivan kuka vain. Microsoftin lisäksi huijari voi tekeytyä miksi tahansa tunnetuksi tahoksi, esimerkiksi Suomen poliisiksi.

– He onnistuvat aivan liian usein, koska soittoja vielä tulee.

Jos epäilet joutuneesi huijauksen uhriksi

1. Suojaa rahasi. Jos epäilet pankkitunnustesi puolesta, ota yhteys pankkiin. Nopeus on valttia, sillä usein huijari pyrkii saamaan hyödyn irti heti.

2. Ota yhteys poliisiin.

3. Ota yhteys puhelinoperaattoriisi. He voivat pitää huolta, että kyseisestä numerosta ei päästä ketään muuta huijaamaan blokkaamalla sen.


Lue myös:

    Uusimmat