7 yllättävää faktaa valkosipulista – täydellistä ja terveellistä!

Valkosipuli on tuhansia vuosia vanha mauste- ja lääkekasvi. Tiesitkö sinä nämä faktat valkosipulista?

1. Terveellisintä tuoreena

Valkosipuli on erittäin herkkä ja menettää paistettaessa suuren osan hyödyllisistä ravinteistaan. Suosi siis tuoretta valkosipulia, jos haluat saada siitä kaiken ravitsevan hyödyn irti!

2. Valkosipuli on luonnon oma antibiootti

Valkosipulilla on puhdistettu haavoja, helpotettu yskää ja torjuttu vilustumista. Amerikkalaistutkimuksen mukaan valkosipulin sisältämä rikkivety voi olla jopa 100 kertaa tehokkaampi lääke tuhoamaan kampylobakteereita kuin esimerkikisi yleiset antibiootit erytromysiini ja siprofloksasiini.

3. Sitruuna tekee valkosipulin mausta täydellisen

Hienonnettua valkosipulia voi kokeilla liottaa 10 minuuttia sitruunamehussa.

– Raa'an valkosipulin vahva maku tulee sen sisältämästä yhdisteestä, allisiinista. Allisiinia muodostuu heti, kun valkosipulin kynnen solut rikkoutuvat ja muodostuminen jatkuu edelleen, jos valkosipulin antaa seistä pöydällä pilkottuna. Sitruunahappo sen sijaan muuntaa allisiinin täyteläisemmiksi yhdisteiksi. Samoja, allisiinia miedompia yhdisteitä muodostuu, kun valkosipulia paistetaan, Americas Test Kitchenin kokit kertovat.

4. Silppua valkosipuli hienoksi

Oikein pieneksi silputtu valkosipuli tuoksuu voimakkaammin kuin pilkottu, koska tuoksuvia, sydämelle terveellisiä tiosulfinaatteja muodostuu silloin, kun valkosipulinkynttä leikataan. Mitä enemmän sitä leikataan, sitä enemmän sydänystävällisiä yhdisteitä muodostuu. Tiosulfinaatit auttavat estämään verihiutaleita takertumasta toisiinsa estäen näin myös tukkeumia valtimoissa.

5. Valkosipulia on käytetty myös valuuttana

Mongolivaltakunnan aikana valkosipuli oli niin arvokasta, että sitä käytettiin jopa valuuttana!

Pieniä miinuksia..

6. Mistä johtuu se, että valkosipulia syönyt löyhkää?

Valkosipulin aiheuttama pahanhajuinen hengitys johtuu kolmesta eri ainesosasta: rikkivedystä, metaanitiolista sekä dimetyylisulfidista. Nämä yhdisteet voivat jopa lisätä suussasi jo olevien mikrobien määrää ja aiheuttaa näin haisevaa hengitystä.

7. Valkosipulia syöneen ihokin löyhkää

Valkosipulin sisältämät yhdisteet pääsevät myös verenkiertoon, joten henkesi ei välttämättä ole ainoa joka haisee pahalta, vaan tuoksahdus voi päästä ulos ihohuokosistakin.

Lähteet: America's Test Kitchen, Cooking Light,Yrttitarha, Kotimaiset Kasvikset

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat