6 tapaa vähentää muuttostressiä

Vaikka olisit kuinka iloinen uudesta kodistasi, ei se tee muuttamisesta sen mukavampaa puuhaa. Lue keinot muuttamisen helpottamiseksi.

Muuttaminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia ja paljon stressiä. Mutta muuttoprosessista voi selvitä myös ilman hiusten harmaantumista.

Lue seitsemän ohjetta stressin hallintaan! Niitä noudattamalla saat pakattua koko elämäsi laatikoihin ilman sen suurempaa ahdistusta.

1. Puhdistus

Epäjärjestys on ahdistavaa. Heitä pois kaikki turha tavara, joka täyttää kaappisi ja voit huokaista helpotuksesta. Järjestä kaappisi vaatteet ja tavarat pinoihin sen mukaan, onko tavara myytäväksi vai lahjoitettavaksi tarkoitettu vai kenties kokonaan pois heitettävä.

Laita arvokkaat, mutta itsellesi turhat tavarat myyntiin. Ota niistä kuvat ja myy netin osto- ja myyntipaikoissa tai kokeile onneasi vaikka Facebookissa – ehkä joku kavereistasi haluaa ostaa tavaroitasi?

Muut hyväkuntoiset vaatteet, tavarat ja lelut voit lahjoittaa niitä vastaanottaville tahoille. Sellaiset tavarat, jotka eivät kelpaa myytäväksi eikä lahjoitettaviksi, on syytä heittää pois.

Tyhjennä myös jääkaappi: Syö muuttoa edeltävinä päivinä puolityhjät ruokapaketit tyhjiksi. Koosta ateriat mistä tahansa, mitä kaapistasi löytyy. Pidä ystävillesi juhlat ja tyhjennä liköörikaapin pullot booliin.

2. Tyhjennä kalenteri

Stressittömin tapa selvitä pakkaamisesta on pyhittää sille oma aikansa. Etsi lastenvahti, pyydä pakkausvapaata töistä tai tyhjennä kalenteri koko viikonlopuksi. Saat enemmän aikaa, kun pystyt pakkaamaan monta tuntia putkeen kuin silloin,  jos pakkaisit lyhyitä aikoja kerrallaan.

Jos mahdollista, lahjo ystäviäsi auttamaan pakkaamisessa. Lupaa, että tarjoat heille päivällisen juomineen, jos he lahjoittavat muutaman tunnin aikaansa sinun muuttovalmisteluihisi.

3. Haali laatikoita

Aloita laatikoiden ja sanomalehtien haaliminen jo viikkoja ennen muuttoa. Kysy ystäviltäsi laatikoita tai pyydä lähikaupastasi hedelmälaatikoita. Voit myös esimerkiksi ostaa tai vuokrata muuttolaatikot – etuna on se, että saat samankokoisia laatikoita, jolloin ne on helppo kasata päällekkäin muuttoautoon. 

4. Suunnittele

Älä ala pakata ilman suunnitelmaa. Yksi tehokkaimmista tavoista pakata tavaransa on edetä järjestelmällisesti huoneesta huoneeseen. Pakkaa esimerkiksi kaikki tavarat olohuoneesta ennen kuin siirryt makuuhuoneeseen.

Varaa yksi matkalaukku per perheenjäsen, johon voi varastoida ne tavarat, joita saattaa tarvita heti, kuten puhtaat alusvaatteet, sukat ja hammasharja. Toisin sanoen pakkaa matkalaukku kuin olisit lähdössä lyhyelle lomalle ja muut tavarat muuttolaatikoihin.

Merkkaa selvästi jokaiseen laatikkoon, minkä huoneen tavarat siihen on pakattu. Näin laatikot on helppo kantaa oikeisiin huoneisiin, mikä helpottaa pakkaamista.

5. Pidä huolta arvokkaista esineistä

Viimeinen asia, mitä tarvitset muuttopuuhien keskellä, on jatkuva huoli siitä, ettet löydä vihkisormustasi tai passiasi. Nuo murheet aiheuttavat vain turhaa stressiä. Laita kaikki pienet, mutta arvokkaat tavarat vaikka käsilaukkuusi muuton ajaksi, jotta ne pysyvät tallessa.

6. Tee deadlineja

Kun olet saanut muutettua uuteen kotiisi, luo itsellesi deadlineja. Lupaa, että purat tavaroita omille paikoilleen vaikkapa kahden tunnin ajan joka ilta. Näin estät sen, että jäät muuttolaatikoiden saartamaksi liian pitkäksi aikaa.

Lähde: Trulia

Lue myös:

    Uusimmat