Mainos

7 paljastavaa merkkiä: Näistä tiedät, että sinun pitäisi syödä enemmän laihtuaksesi

Päänsärky, herkkuhimo ja ärtyisyys ovat selviä merkkejä siitä, ettet syö riittävästi. 

Moni painonpudotuksesta haaveileva ajattelee, että mitä vähemmän syö, sitä enemmän laihtuu. New Yorkin yliopiston professori Lisa Youngin mukaan liian tiukka ruokavalio on kuitenkin usein syynä jumittuneeseen vaa'an lukemaan. 

– Kaloreiden rajoittaminen kostautuu lähes aina. Se johtuu siitä, että elimistö todella tarvitsee kaloreita polttaakseen kaloreita. Se muistuttaa paljon takan sytyttämistä. Sytyttääksesi takan, sinun täytyy heittää sytyke takkaan, Young selittää.

Kun syöt tarpeeksi, elimistösi pystyy käyttämään rasvavarastoja hyödykseen. Mutta jos kaloreita rajoitetaan liikaa, elimistö menee nälkätilaan ja alkaa hajottaa vähärasvaista lihaskudosta saadakseen energiaa peruselintoimintoihin. Lopulta tämä voi sekä hidastaa aineenvaihduntaa että tehdä laihduttamisesta entistä hankalampaa.

Tämän fysiologisen seikan lisäksi tosiasia on, että erittäin vähäkalorisella dieetillä pysyminen on äärimmäisen vaikeaa. Nälkäisenä ruoka pyörii alati mielessä ja palaveripullan vastustaminen voi tuntua mahdottomalta haasteelta.

Seuraavat merkit paljastavat sen, ettet syö hyvinvointisi kannalta riittävästi. 

1. Ajattelet ruokaa koko ajan

Jos et pääse tehtävälistassasi eteenpäin, koska haaveilet tulevista aterioista, syöt todennäköisesti liian vähän. Lisäämällä terveellisiä välipaloja aterioiden väleihin, kasvatat energiansaantiasi terveellisiin lukemiin samalla, kun pidät keskittymiskykysi aisoissa.

2. Kuukautisesi ovat jääneet pois

Jos laihdut terveellistä tahtia, sinun ei pitäisi huomata merkittäviä muutoksia kuukautiskierrossasi. Liian niukka kalorinsaanti voi sen sijaan muuttaa kuukautisesi epäsäännöllisiksi ja jopa pysäyttää ne kokonaan. Kuukautiskierron laukaisemat sukupuolihormonit tarvitsevat toimiakseen rasvaa, ja jos tätä ei ole tarjolla, kierto häiriintyy.

3. Jätät aterioita väliin

Aamiaisen korvaaminen mustalla kahvilla tai lounaan väliin jättäminen ei ole avain laihtumiseen. Laihtuaksesi sinun täytyy tarkkailla ruokamääriäsi, mutta aterioiden väliin jättäminen kostautuu taatusti myöhemmin ahmimisena tai epäterveellisinä valintoina. Pyri syömään päivän aikan kolme ateriaa ja kaksi pientä välipalaa. Näin saavutat tuloksesi huomattavasti nopeammin kuin nälkäkuurilla.

4. Kärsit kovasta päänsärystä

Aivot toimivat veressä olevan glukoosin avulla, ja glukoosia vereen saadaan syödyistä hiilihydraateista. Jos rajoitat liikaa kalorinsaantia ja hiilihydraatteja, aivoihisi kehittyy energiavaje. Tämä voi ilmetä vapinana, huimauksena tai selittämättömänä päänsärkynä. Jos nämä oireet alkavat vaivata, lisää ruokavalioosi enemmän kaloreita ja hiilihydraatteja.

5. Olet superärtyisä

Jos odotat liian pitkään ennen seuraavaa ateriaa, tiedät miten käy. Kasvava nälkä voi muuttaa mielialaasi ja tehdä sinusta helposti vihaisen ja ärtyneen. Jos rajoitat kalorinsaantia jatkuvasti, olet jatkuvasti myös ärtynyt. Jos olet huomannut mielialasi muuttuneen viime aikoina, kokeile lisätä ruokavalioosi lisää energiaa.

6. Ajatuskin treeneistä väsyttää

Jos jo pelkkä ajatus spinning-tunnista saa sinut kaipaamaan torkkuja, et syö tarpeeksi. Youngin mukaan energiavaje saa olosi tuntumaan jatkuvasti väsyneeltä, mikä vaikuttaa taatusti myös motivaatioosi liikunnan suhteen.

7. Ateria jättää sinut nälkäiseksi

Tyytymätön ja tyhjä olo aterian jälkeen on selvä merkki siitä, että olet kasannut lautasellesi aivan liian vähän ruokaa. Kun syöt riittävästi terveellistä ruokaa, kuten täysjyvätuotteita, terveellisiä rasvoja ja vähärasvaista proteiinia, tunnet olosi taatusti kylläiseksi, etkä himoitse sokerisia jälkiruokia. 

Katso videolta Hanna Partasen vinkit sopivan annoskoon valintaan.

1:29

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.