Mainos

600 vuodeksi vankeuteen tuomittu ETA-terroristi pääsi vapauteen – istui tuomiosta vain 19 vuotta

600 vuodeksi vankeuteen tuomittu ETA-terroristi on päässyt vapaaksi Espanjassa kärsittyään murto-osan tuomiostaan. 

Baskien separatistijärjestöön ETA:an kuulunut, mutta siitä myöhemmin erotettu José Luis Urrusolo Sistiaga vapautui vankilasta kärsittyään 620 vuoden tuomiostaan ainostaan 19 vuotta. Hänet vapautettiin eilen sunnuntaina, kertoo uutistoimisto Europa Press.

59-vuotias Urrusolo Sistiaga tuomittiin 620 vuodeksi vankilaan osallisuudesta ainakin yhdeksään murhaan sekä kahdesta kidnappauksesta.

Ennen vapauttamistaan Urrusolo Sistiaga pääsi myös vankilomille useita kertoja. 

Pitkä lista tuomiota

ETA-terroristi tuomittiin hieman vajaan 30 vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 1985 Espanjan keskuspankin johtajan Ricardo Tejeron murhasta.

45 vuoden tuomion hän sai 1991 liikemies José Edmundo Casañan murhasta.

Vuonna 2005 tuomioon tuli huikeat 296 vuotta lisää kahdesta, vuonna 1991 tehdystä, poliisin murhasta.  

38 vuotta vankeutta napsahti puolestaan vuonna 2002 kuulumisesta aseistettuun ryhmään, laittomien aseiden ja räjähteiden hallussapidosta sekä asiakirjojen väärennöksistä. 

Europa Pressin tietojen mukaan Urrusolo Sistiaga tuomittiin vuonna 2002 reilun 82 vuoden vankeuteen vuonna 1992 tehdystä Espanjan armeijan ilmavoimien komentajan Arturo Angeran murhasta.

Samana vuonna oikeus tuomitsi 58 vuotta lisää vankeutta kahden muun armeijan palveluksessa olleen henkilön murhasta. 

Vuonna 2007 hän sai 70,5 vuotta lisää vankeutta niin ikään 1992 tehdystä attentaatista, jossa kuoli kaksi ihmistä. Heistä toinen oli poliisi.

Myös lapsia kuollut ETA:n iskuissa 

Espanjan ja Ranskan alueilla sijatsevan Baskimaan itsenäisyyttä ajavan ETA:n iskuissa on vuosien varrella kuollut satoja ihmisiä. Eri lähteiden mukaan kuolleita on ainakin 800-900. 

Eniten järjestön attentaateissa on kuollut Espanjan armeijan ja poliisivoimien henkilökuntaa. 

Iskuissa on kuollut myös sivullisia. Kesäkuussa 1987 Hipercor-supermarketin maanalaisella parkkipaikalla tehdyssa iskussa kuoli 21 ihmistä ja haavoittui 45, mukana myös lapsia ja vanhuksia. 

Tapettujen joukossa on myös muita siviilejä kuten turisteja ja terroristi-iskujen pääkohteiden perheenjäseniä.

Tavallisesti ETA on ilmoittanut etukäteen siviilikohteisiin asennetuista pommeista ja muista aseellisista iskuista, jotka voivat vaarantaa sivullisten hengen. Näin oli myös Hipercorin tapauksessa, josta ETA ilmoitti 35 minuuttia ennen räjähdystä. Kauppakeskuksen evakuoimisessa kuitenkin viivyteltiin, ja uhriluku nousi korkeaksi. 

ETA perustettiin vuonna 1959 vastustamaan Espanjaa hallinneen kenraali Francon diktatuuria. Jo 1960-luvulla se aloitti terroristitoiminnan, muun muassa salamurhat.

Aktiivisin vuosi ETA:lla oli 1980, jolloin se tappoi vajaat 100 ihmistä. Vuonna 2001 järjestö yritti kolmesti surmata Espanjan silloisen pääministerin José María Aznarin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Syyskuussa 2015 ETA julisti tulitauon, joka on edelleen voimassa. Lokakuussa 2011 se ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan toimintansa lopettamisesta kokonaan ja järjestön hajottamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.