50 vuotta täyttävä Tuomas Kyrö avaa Mielensäpahoittajan synnyn taustan – inspiraatio hahmoon tuli yllättävästä lähisukulaisesta

Tuomas Kyrö kertoo Mielensäpahoittajan taustat 8:42
50 vuotta täyttävä Tuomas Kyrö perkaa Mielensäpahoittajan taustat

Mielensäpahoittaja on yksi kirjailija Tuomas Kyrön rakastetuimpia teoksia ja hahmoja.

Kesäkuun alussa 50 vuotta täyttävä kirjailija Tuomas Kyrö  vieraili Huomenta Suomessa  sunnuntaina 2. kesäkuuta pohtimassa pyöreiden täyttämisen merkitystä sekä yhden tunnetuimman hahmonsa Mielensäpahoittajan menestystarinaa. 

MIelensäpahoittaja on kirjasarja, josta on tehty myös televisiosarja sekä elokuvia ja joka on syvästi suomalaisten rakastama. Kyrö itse kertoi olevansa yhä hämmentynyt sen menestyksestä. 

– Tuosta yhdestä, pienestä sarjasta, jonka piti olla viiltävä välityö ja jolla piti saada vähän vaippoja lapselle, niin ollaan kohta siinä tilanteessa, että saadaan minulle vaippoja, Kyrö vitsaili. 

– Se resonoi jollain tavalla kansassa, muillakin oli tämä havainto, olin vain se välikäsi, joka antoi luvan nähdä sen. Niin hirveästi tuli palautetta, että tuo on ihan minun isoisäni tai isoäitini, se puoliso joka nukkuu siinä vieressä. Se oli vähän sukupuoleton. Kyllähän sen esikuva on ollut myös isoäitini, eikä pelkästään se mies, jolle muutos maailmassa on hankalaa, Kyrö paljasti ohjelmassa.

Kyrö myönsi myös välillä tunteneensa väsymystä hahmon tarinan jatkamisen suhteen ja miettineensä, onko siinä enää ideaa. Tapa, jolla elokuvien tekijät, eri ohjaajat sekä nimihahmoa näytelleet edesmennyt Antti Litja  ja sittemmin Heikki Kinnunen, ovat kerta toisensa jälkeen innostuneet Mielensäpahoittajan tarinasta ja tuoneet sen henkiin omalla tavallaan, on kuitenkin inspiroinut myös Kyröä. 

Viime vuosina Kyrö on kuitenkin keskittynyt työssään tietokirjoihin, ja on julkaissut kirjat niin nyrkkeilijä Robert Heleniuksesta  kuin vapaaehtoistaistelijasta Aleksi Lysanderista. Näiden töiden ja hetken hengähdyksen jälkeen hän huomasi kaipaavansa tutun hahmon pariin. 

– Kyllä minun "safe space" on tuo Mielensäpahoittajan kirjoittaminen. Minulla on ainakin kaksi tarinaa vielä sisuksissani, joista toista kirjoitan nyt romaaniksi, joka ilmestynee ensi vuonna, ja kirjoitan näytelmää, joka tullee ulos 2026 tai 2027. 

Lue myös:

    Uusimmat