Tuomas Kyrö kirjoitti kirjan 18-vuotiaana muukalaislegioonaan liittyneestä Aleksista: "Elämänhalu ja kuolemanpelko vaihtavat paikkaa"

Vierastaistelija Aleksi Lysander kertoo, millaista on palata sodasta takaisin arkeen 1:11
Katso video: Aleksi Lysander kertoo, millaista on palata takaisin sodasta arkeen. SuomiAreena-haastattelu kesäkuun lopulta.

Aleksi Lysander liittyi 18-vuotiaana muukalaislegioonaan. Nyt hän on vähän yli kolmekymppinen ja on taistellut muun muassa Ukrainassa, Afghanistanissa ja Afrikassa. Tuomas Kyrö kirjoitti kirjan miehen kokemuksista.

Muun muassa Mielensäpahoittaja-kirjasarjasta tuttu kirjailija Tuomas Kyrö kirjoitti kirjan suomalaisen vierastaistelija Aleksi Lysanderin kokemuksista. Kyrö vieraili Huomenta Suomessa perjantaina 7. heinäkuuta kertomassa kirjan teosta ja keskusteluista Aleksin kanssa. Yllä olevalla videolla kuullaan lisäksi Aleksin itsensä kommentit siitä, millaista on palata sodasta arkeen.

18-vuotiaana muukalaislegioonaan

Oulussa kasvanut Aleksi Lysander liittyi 18-vuotiaana muukalaislegioonaan. Nyt hän on vähän yli kolmekymppinen ja on taistellut muun muassa Ukrainassa, Afghanistanissa ja eräissä Afrikan maissa.

– Tarina piti sisällään niin paljon erilaisia käänteitä, että en olisi niitä voinut keksiä, Kyrö sanoo.

Tätä tarkoittaa "kärähtänyt"

Aleksi käytti kirjassa termiä "kärähtänyt". Kyrö avasi sanan merkitystä haastattelussa:

– Elämänhalu ja kuolemanpelko vaihtavat paikkaa. Tulee melkein kuolemanhalu ja elämänpelko, Kyrö kuvailee.

– Todellisuus on niin toisenlaista kuin siviilissä. On turvallisempaa olla rintamalla kuin täällä. Se on paikka, missä osataan toimia.

Koko haastattelun näet alta:

Tuomas Kyrö sukelsi suomalaisen vierastaistelijan maailmaan 10:51
Tuomas Kyrö sukelsi suomalaisen vierastaistelijan maailmaan.

Artikkelia muokattu 7. heinäkuuta 2023 kello 19.50: Muutettu Aleksi Lysanderin sukunimi oikeaksi. Sukunimi on Lysander, ei Suomi, kuten tekstissä alun perin luki.

Lue myös:

    Uusimmat