5 yleistä laihdutusmokaa – tunnista ja varo!

Lupasit ja vannoit jälleen pyhästi, että pysyisit herkuista erossa ja karistaisit ylimääräiset sentit vyötäröltä, mutta kuinkas kävikään? Lue dieettien viisi yleisintä karikkoa.

1. Olet dieetillä, mutta vain dieetillä

Tiukat nälkäkuurit ja pikadieetit pudottavat kiloja hetkellisesti, mutta ne tulevat aivan varmasti takaisin: palaathan takaisin vanhoihin tapoihisi heti vaakamittarin näyttäessä oikeaa lukemaa.

On aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tutustua ravitsemustieteen perusteisiin: Ethän voi syödä kaalikeittoa lopun ikääsi? Ota selvää, miksi täysjyvä ja vihannekset tekevät hyvää, sekä opettele lukemaan ostostesi ainesosaluetteloita. Ne ovat tärkeitä oppeja loppuelämääsi ajatellen.

Aloita pienestä – syö säännöllisesti pieniä annoksia, lisää kasvisten osuutta aterioilla ja pyri valitsemaan oikein kerta kerran jälkeen. Lopulta huomaat, että olet muuttanut elämäntapojasi pysyvästi.

2. Herkkupäivä vain venyy ja venyy...

"Saa sitä välillä herkutella" ja "tämän kerran vain" ovat katalia tekosyitä, jotka kerryttävät nopeasti kiloja vyötärölle.

Pidä hetken aikaa tarkkaa kirjaa kaikesta, mitä laitat suuhusi. Säntillinen ruokapäiväkirja antaa paljon tietoa siitä, mitä todella syöt.

3. Nälkäkuuri on sudenkuoppa – samoin piilosokeri!

Ihmisen on syötävä elääkseen hyvää ja ravintorikasta ruokaa. Jos elelet jatkuvasti nälkäkuurin partaalla, ei ole ihme, että sorrut makeishyllyn luona ja nappaat pikaruokapaikasta hampurilaisen sudennälkääsi.

Kiinnitä huomiota arkiruokaan: Huolehdi, että lautaseltasi vähintään puolet on kasviksia. Pienennä pastan, perunan ja riisin osuutta lautasella, sillä proteiini pitää nälän pidempään poissa ja auttaa kiinteytymään. Vaihda vaalea vehnä täysjyvään, karttele sokeria.

Muista kiinnittää huomiota myös herkkukoukussa pitävään piilosokeriin – tiesitkö esimerkiksi, että yhdessä kahden desilitran jogurttipurkissa voi olla 15 palaa sokeria?

4. Haluat tuloksia liian nopeasti

Kyttäätkö vaakaa jatkuvasti ja masennut, kun lukemat eivät pienene? Punnitse itsesi kerran viikossa ja muista käyttää myös mittanauhaa – muutokset kun näkyvät usein mitoissa paremmin kuin vaa'alla.

5. Luulet syöväsi hyvin, mutta...

Voi olla, että kuvittelet syöväsi hyvin ja terveellisesti, mutta totuus on toinen. Terveysruokana markkinoitu ruoka ei välttämättä aina ole terveellistä, vaan se voi sisältää yllättävän paljon sokeria.

Opettele tietämään, mikä on oikeasti hyväksi sinulle. Ravitsemustieteiden tutkinto ei ole tarpeen, mutta pienet perusteet eivät tee pahaa kenellekään.

Alkuun pääset, kun jätät teollisesti prosessoidut ruoat – pikaruoat, einekset ja muut valmisruoat pois lautaseltasi ja syöt tuttuja turvallisia perusraaka-aineita, kuten puhtaita kasviksia, ja mieluiten luomua sekä kotimaista lihaa ja kalaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat