5 tapaa, joilla pilaat keittiöveitsesi

Hyvät veitset ovat yksi kotikokin tärkeimmistä välineistä. Laadukkaat veitset ovat myös arvokkaita, joten niitä ei kannata turmella vääränlaisella käytöllä.

Keittiöveitset menevät nopeasti huonoon kuntoon, jos niitä käyttää väärällä tavalla tai jos ne jättää kokonaan huoltamatta.

Vältä seuraavia veitsien kuntoa pilaavia tapoja. 

Säilytät veitsiä väärässä paikassa

Säilytätkö keittiöveitsiä keittiön vetolaatikossa yhdessä muiden aterimien kanssa? Jos on näin, harkitse hankkivasi erillinen paikka veitsille. Ensiksikin tämä säilytystapa on vaarallinen: voihan joku satuttaa itsensä ottaessaan laatikosta tavaroita. Toiseksi tapa pilaa pikkuhiljaa veitsesi: suojaamaton veitsi tylsistyy nopeasti, jos se osuu ja hankaa jatkuvasti laatikossa muihin aterimiin.

Sen sijaan olisi suositeltavaa säilyttää veitset esimerkiksi magneettiveitsitelineessä, jonka saa ripustettua seinälle. Toinen hyvä säilytystapa on sellainen veitsiteline, jossa veitset eivät osa lainkaan toisiinsa, vaan jossa esimerkiksi jokaisella veitsellä on oma erillinen paikkansa.

Peset veitset astianpesukoneessa

Veitset pitäisi aina pestä käsin. Astianpesuaine on hyvin kuluttavaa, joten se tylsistyttää veitsen yhdessä puhumattakaan siitä, että veitsi hankaa pesun aikana luultavasti muihin pintoihin.

Kun peset veitset käsin, pidä pesun aikana terä osoitettuna poispäin itsestäsi, äläkä jätä veistä kuivumaan telineeseen, vaan kuivaa veitsi varovasti keittiöpyyhkeen avulla.

Veitset saavat paljon kosteutta

Jätätkö veitsen ruuanlaiton jälkeen märkänä tiskialtaaseen, tai likoamaan muiden astioiden kanssa veteen? Kun pidät veitsen mahdollisimman usein kuivana, se myös säilyy huomattavasti pidempää hyvänä.

Vaikka veitset ovat nykyään pääsääntöisesti aina ruostumatonta terästä, käytännössä monet ruostumattomatkin veitset ruostuvat ajan mittaan, etenkin kun niitä käytetään väärin. Ruostumattomassa teräksessä käytetty kromipinta hidastaa ruostumista. 

Käytät muovista tai keraamista leikkuulautaa

Puisen leikkuulaudan käyttö leikkuualustana tylsistyttää veitsiä vähemmän kuin muovisen tai keraamisen leikkuulaudan käyttö.

Vaikka puista leikkuulautaa ei saa pestä astianpesukoneessa, ei sen puhdistus ole kuitenkaan niin kova homma, kuin monet luulevat. 

Käytät veistä väärin ruuanlaitossa

Onko sinullakin tapa siirtää esimerkiksi leikattuja vihanneksia veitsen terällä leikkuulaudan toiseen päähän paloiteltuasi vihannekset? Tämä tapa on vain yksi esimerkki siitä, miten "vääränlainen" veitsen käyttö tylsistyttää veitsiä pikavauhtia. Voit yrittää totetella siihen, että ennen kuin siirrät vihannekset, käännät veitsen terän tylsän puolen kohti leikkuulautaa.

Monet käyttävät veitseä myös moneen muuhun asiaan, kuin pelkästään ruuan paloittelemiseen. Kokkaajilla on tapana esimerkiksi avata ruokapakkaukset veitsellä saksien sijaan. Myös tämä tapa kuluttaa veitsiä tarpeettomasti.

Lue myös:

    Uusimmat