45 minuuttia: Nyt jätettä ryhdytään kaivamaan ylös suolta

45 minuuttia -ohjelman salakuvaama materiaali sai ympäristöviranomaiset liikkeelle ja nyt jätettä ryhdytään kaivamaan ylös.

Jutun teko lähti siitä, kun 45 minuuttia -ohjelman toimitukseen tuli vinkki valokuvien kera, että Oulussa dumpataan lainvastaisesti rakennusten purkujätettä suohon. Kuvaajamme Oulussa seurasi pidemmän aikaa Muhoksen Romun tekemään purkutyötä, kuljetusta ja käsittelyä.

– Ryhdyin selvittämään taustoja ja juttu kävi yhä erikoisemmaksi. Selvisi, että Muhoksen Romu on vallannut Oulun purkumarkkinat tarjoamalla edullista purkutyötä. Moni on ihmetellyt, miten halvoilla hinnoilla on mahdollista tehdä hyvää tulosta. Samaan aikaan Oulun kaatopaikalle tuodun rakennusjätteen määrä on vähentynyt lähes puolella.

Firmalla on soisessa maastossa oma alue, jonne se alkuperäisen ympäristöluvan mukaan sai tuoda vain lajiteltua rakennusjätettä, ei lainkaan sekajätettä. 45 minuuttia -ohjelman salakuvaamassa materiaalissa Muhoksen Romu ei lajittele purkujätettä ollenkaan. Kysyimme asiaa yrittäjältä itseltään, jonka mukaan kyse on vain muutamasta kuormasta yhtenä päivänä

– Siinä ei ole mitään muuta ongelmaa, kun siinä oli lajittelu ja konekuskin ammattitaito pettänyt tuli liian isoa tavaraa ei ollut sekajätettä kertoo toimitusjohtaja Kari Kivimäki Muhoksen Romusta.

Kivimäen mukaan yritys on toiminut jo 55 vuotta eikä yritys ole tehnyt yhtään ympäristörikosta.

– Mitään luvatonta ei löydy jos tästä kaivaa, väittää Kivimäki.

Näytämme salakuvatut nauhat , joista Ely-keskuksen mukaan näki heti, että jäte ei ole luvallista. Ely kävi Muhoksen Romun käsittelyalueella ja löysi sieltä tuhansien tonnien sekäjätevuoren. Ely-keskus keskeytti jätteen tuonnin välittömästi. Viranomaisten määräyksellä suohon upotettua jätettä ryhdytään nyt kaivamaan esiin ja selvittämään sitä, kuinka paljon ja millaista jätettä alueelta lopulta löytyy.

Edulliset hinnat – hyvä tulos

Oulussa on purettu isoja liikekiinteistöjä, joiden purku-urakoista suurimman osan on voittanut koko ajan laajentuva Muhoksen Romu. Otetaan esimerkiksi Oulun Tervatalojen eräs kohde. Kolme muuta yritystä tarjosivat työn vähän päälle 200 000 euron hinnalla. Muhoksen Romu oli omassa sarjassaan - hinta vain reilut 100 000 euroa. Myös Oulun seurakunta otti Muhosen Romun purkamaan seurakuntataloaan. Tarjouksia tuli kymmenen - suurin osa yli 300 000 euroa. Muhoksen Romu tarjosi työn noin 170 000 eurolla.

Muhoksen Romun tilikauden tulos viime vuodelta kohoaa 3,5 miljoonaan euroon. Liikevoitto on 12 prosenttia. Kivimäen mukaan yrityksen toiminta perustuu tehokkaaseen konekantaan, jota muilla ei ole.

Kilpailevan yrittäjän mukaan Muhoksen Romulla ei ole merkittävästi parempi konekanta kuin muilla oululaisilla yrittäjillä.

– Se on herättänyt kysymyksen, miten me aina jäädään hopeasijoille tai pronssille. Minusta se purku tapahtuu aika rouvisti. Pannaan samaan autoon ja viedään pois, sanoo Infra ry:n kierrätys- ja purkujaoston puheenjohtaja Pekka Piirala.

Jokaisesta jätekuormasta pitää tehdä siirtoasiakirja, joiden avulla jätettä voidaan seurata purkupaikalta loppusijoituspaikkaan. Nyt viranomaiset ovat pyytäneet nähtäväksi myös nämä asiakirjat.

Käytännössä niistä selviää, kuinka paljon ja millaista jätettä Muhokselle on viety ja kuinka kauan jäte on siellä jo ollut.

Lue myös:

    Uusimmat