Ympäristörikosepäily: Levin kuningattaren mailla kätkettynä "kaikkea maan ja taivaan väliltä"

Tällä viikolla tehdyissä maastotutkimuksissa Levin ravintolayrittäjä Päivikki Palosaaren mailta on löydetty runsaasti maahan kätkettyjä jätteitä. 

Kyseessä on luvaton kaatopaikka. Poliisi epäilee Palosaarta ympäristön turmelemisesta. Palosaari on itse kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikokseen. MTV Uutiset ei tavoittanut häntä tänään kommenttia varten.

Yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari omistaa Kittilän Levillä ja Kemissä lukuisia ravintoloita. Hän on viime vuodet ollut julkisuudessa erityisesti veljeensä liittyvän hissisotkun puitteissa. Palosaarta on julkisuudessa kutsuttu moninaisen ja näkyvän roolinsa takia Levin kuningattareksi. 

Lapin poliisista vahvistetaan, että maata on kaivettu eilen ja toissapäivänä. Poliisin tutkijoita on ollut seuraamassa tilannetta ja tutustumassa alueeseen, mutta varsinaisesti tutkimuksista on huolehtinut Kittilän kunta.  

MTV Uutisten tietojen mukaan kaivauksissa on löydetty "kaikkea maan ja taivaan väliltä". Muutaman metrin syvyydessä on ollut muun muassa huonekaluja, rakennusjätettä, asiakirjapaperia ja elektroniikkatavaraa. Jäte on ollut osittain poltettua. 

Alueelta on otettu näytteitä, joita analysoidaan sen selvittämiseksi, onko maa-aines pilaantunut. Niitä tutkitaan konsultin toimesta Palosaaren laskuun. 

Kittilän kunnan ympäristösuojelusihteeri Pekka Nyman oli paikalla, kun tutkimuksia tehtiin.   

– Olen ollut siellä seuraamassa konsultin työtä. Nyt konsultti tekee omat analyysinsä ja toimittaa tulokset kunnalle ja Ely-keskukselle, Nyman kertoo. 

Palosaari siivosi kaatopaikkaa 

Palosaari on ilmoittanut kunnalle siivonneensa itse aluetta kaivinkoneiden avulla syyskuun puolivälissä. Nyt viranomainen pyrkii selvittämään, onko jäte tuolloin toimitettu asianmukaiseen paikkaan. 

– Sieltä on nyt löytynyt poltettua jätettä, joten alapuolinen maa-aines sisältää kaikenlaisia metalleja. Ne pitää käsitellä vaarallisen jätteen nimikkeellä, Nyman selittää.

Tutkinnanjohtaja Pekka Mäkelä Lapin poliisilaitokselta kertoo, että rikosjutussa ketään ei ole vielä kuulusteltu, mutta kuulustelut on tarkoitus aloittaa pikapuoliin. 

Omille maille ei saa perustaa kaatopaikkaa ilman viranomaisen lupaa, vaan jätteet on toimitettava virallisille kaatopaikoille.

Asian selvittäminen alkoi Kittilän kunnassa sen jälkeen, kun viranomainen oli saanut kaatopaikasta vinkin heinäkuussa tekstiviestillä. 

Palosaari itse on kertonut ajaneensa alueelle vain rakennusjätettä omilta rakennustyömailtaan ja katsonut, että asiassa "kärpäsestä on tehty härkänen". Rakennustarkastaja Nymanin mukaan tapaus on poikkeuksellinen. 

– Toki Lapin mittakaavassa varmaan näitä joskus on, mutta ei tällainen jätteiden järjestelmällinen hävittäminen tavallista ole. 

Poliisi on aiemmin arvioinut, että jätettä olisi kerrytetty alueelle jopa 10 vuoden ajan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja