Mainos

45 minuuttia: Movemberin kassa paisuu - miksi rahoja ei käytetä?

Movemberin kansainvälinen johto vakuuttaa, että rahat käytetään aikanaan tutkimukseen.

Movember on kampanja, joka kerää rahaa eturauhas- ja kivessyövän tutkimukseen. Suomessa marraskuiseen kampanjaan on osallistunut tänä vuonna noin 17 000 miestä. Mikäli kaikki menee viimevuotiseen tapaan, heistä vain joka viides tai joka neljäs kerää rahaa. Loput tyytyvät kasvattamaan viiksiä.

Movemberin keräyslupa on Suomessa Syöpäsäätiöllä, joka laski MTV:n 45 minuuttia -ohjelmaa varten viime vuoden tuotot ja kulut.

Lisenssimaksu 76 000 euroa

Viime vuonna Movember keräsi Suomessa 305 000 euroa. Niistä neljännes eli reilut 76 000 euroa meni kansainväliselle Movemberille käytettäväksi kampanjakuluihin ja tietoisuuden lisäämiseen. Syöpäsäätiöstä kerrotaan, että nämä rahat maksettiin australialaiselle tilille.

Loput vajaat 230 000 euroa on merkitty käytettäväksi tutkimukseen. Nämä tutkimusrahat jakautuivat puoliksi Movemberin ja Syöpäsäätiön kesken.

Tämän vuoden kampanjaa varten Syöpäsäätiö on tehnyt uuden sopimuksen rahanjaosta Movemberin kanssa.

Syöpäsäätiö kertoo, että suomalaiset tutkijat ovat saaneet Movemberin viitenä toimintavuotena yhteensä yli 300 000 euron tutkimusrahoituksen. On vaikea sanoa, mikä osa rahoista on tullut nimenomaan vuoden 2012 kampanjatuotoista.

Pankkitilillä kymmeniä miljoonia euroja

Movember vastaa rahankäyttöä koskeviin kysymyksiin ensin lähettämällä linkin nettisivulle, jossa voi katsoa kampanjarahoituksen käyttöä eri maissa. Ensi katsomalta sivustolla näyttää siltä, että Movemberilta olisi jo tullut Suomeen tutkimusrahaa miljoonia Australian dollareita.

Miljoonasummat jaetaan kuitenkin vasta tulevaisuudessa.

Vuosikertomuksessaan Movember kertoo, että 85 prosenttia tuotoista käytetään miesten terveyden parantamiseen, kivessyöpä- ja eturauhassyöpähankkeisiin.

Onkin erikoista, kuinka Movemberille on vuosien varrella kertynyt lähes 120 miljoonan Australian dollarin eli melkein 80 miljoonan euron varallisuus.

Varallisuus käytetään tutkimuksiin tulevaisuudessa

Kysymme Movemberin kansainvälisiltä vetäjiltä, mihin hyväntekeväisyysjärjestö tarvitsee näin mittavaa varallisuutta.

Movemberin toimitusjohtaja Adam Garone antaa kassavarojen kertymiselle kolme selitystä.

Ensimmäinen on se, että kampanja on kasvanut räjähdysmäisesti. Movemberiin osallistui ensimmäisenä toimintavuonna 30 ihmistä, viime vuonna 1,1 miljoonaa.

Toinen syy on se, että Movember on viime vuosina muuttanut globaalia rahoitusmalliaan ja vastaa tutkimusrahojen jaosta nyt itse. Rahanjaon mallit eroavat eri maissa.

Kolmas vastaus liittyy talon rakentamiseen.

- Sanotaan että sinulla on miljoona euroa talon rakentamiseen. Hankit ne rahat ensin jostain. Sitten tapaat kolme rakentajaa ja pyydät heiltä tarjouksen talosi tekemisestä. Päättäminen voi viedä aikaa. Kun lopulta päätät, kuka taloasi alkaa rakentaa, et maksa heille koko miljoonaa - ennen kuin talo on tosiaan rakennettu, Garone kuvailee.

- Kyse on rahoituksen jakamisesta vaiheittain.

Hän painottaa, että varallisuus kyllä jaetaan aikanaan kohteisiin.

Kuuntele 45 minuuttia -ohjelman haastattelu:


"Rahaa tulee kuin rännistä"

Pyysimme Kauppalehden analyytikkoa katsomaan tilinpäätöstä. Hän ei keksi syitä siihen, miksi järjestölle, joka lupaa käyttää rahansa tutkimukseen kertyisi näin mittava varallisuus.

- Jäsenmäärä Movemberissa on kasvanut räjähdysmäisesti ja rahaa tulee kuin rännistä, analyytikko Ari Rajala Kauppalehdestä sanoo.

-  En tiedä, onko käynyt niin, että rahaa on tullut paljon enemmän kuin on odotettu. Että ei tavallaan ole löytynyt käyttökohteita tai niitä ei ole ajateltukaan. Tosin ylimääräisiä varoja on kertynyt  aikaisemmiltakin vuosilta, että ei voi sanoa, että tämä olisi tapahtunut yllättäen. Jostain syystä Movemberille on viime vuosina kertynyt tätä varallisuutta pankkitileille.

Tämä olisi kuitenkin rahaa, jonka kansainvälinen Movember voisi jakaa eteenpäin?

- Tottakai. Se on heillä taseessa ja vielä aika paljon riihikuivana rahana, Rajala sanoo.

Adam Garone kiistää ehdottomasti, että rahaa makuutettaisiin pankkitileillä.

- Tämä raha on osoitettu tutkimus-ja tukiohjelmiin ja se on nyt vain säästössä. 

Suomessa meneillään on viides Movember, maailmalla yhdestoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.