40 vuotta täyttävän Tomi Björckin perhe on viettänyt Suomessa harvinaisen pitkän ajan – Australiassa lähes koko ikänsä asuneet pojat astuivat uudelle taipaleelle: "Molemmat halusivat mennä suomalaiseen kouluun"

9:42
Huippukokki Tomi Björck ja menestymisen resepti

Tomi Björck täyttää 16. elokuuta 40 vuotta ja avasi samana viikonloppuna jälleen uuden ravintolansa Suomessa.

Huippukokki ja ravintoloitsija Tomi Björck on viettänyt perheineen harvinaisen pitkän pätkän Suomessa. Björck perheineen saapui Suomeen muutama kuukausi sitten, kun koronapandemia alkoi toden teolla runnoa maailmanjärjestystä uusiksi. 

Tällä hetkellä Björck työstää uutta, Helsinkiin avattua kiinalaista ravintolaansa nimeltään Lily Lee. Ravintolan avajaisia vietettiin perjantaina 14. elokuuta. Uusi projekti vie vahvasti Björckin ajan sekä energian tällä hetkellä.

– Joka yö nukkuu sen kolme tuntia niin sillä mennään nyt sitten jouluun asti, Björck kertoo. 

– Kyllä siitä selviää aina pienen ajan. Kun raflaa lähtee avaamaan, niin se on aina se sama, että se vaatii sen, että siellä ollaan niin, että siellä melkein asutaan. 

Björckin perhe viettää tänä vuonna Suomessa harvinaisen pitkän ajan. Miehen mukaan perhe katsoo tilannetta eteenpäin kuukausi kerrallaan, eikä heillä ole vielä tietoa siitä, milloin he palaavat kotiinsa Australiaan, jossa he asuvat Sydneyssa Bondi Beachin liepeillä. Björck kertoo kuitenkin perheen nauttineen harvinaisen pitkästä ajastaan Suomessa ja erityisesti siitä, että he ovat päässeet kokemaan pitkästä aikaa myös Suomen kesän kokonaisuudessaan.

– Katsotaan miten kaikki viihtyvät ja miten kaikki menee bisneksen puolesta. Ei ole lentoja varattu, ei ole mitään päätetty. Ehkä ollaan vuoden loppuun, ehkä lähdetään lokakuussa. Ei ole mitään päätetty.

Perheen, johon kuuluu Björckin lisäksi hänen vaimonsa Minka Björck sekä pariskunnan ala-asteikäiset pojat Joakim ja Oliver, oli tarkoitus palata Australiaan syyskuussa ja tulla käymään Suomessa taas jouluna, muttei tämä kuitenkaan ole nyt realistinen vaihtoehto koronapandemiatilanteen takia, joka on vaikeuttanut matkustamista maiden välillä merkittävällä tavalla. Australiassa Björckin Blanca-ravintola on ollut suljettuna jo tovin maan koronarajoitusten takia, eikä tilanne ole lähitulevaisuudessa muuttumassa. Etätyösuositus on Australiassa voimassa vuoden loppuun asti. 

Koska perhe viipyy Suomessa pitkään, ovat Björckin pojat jatkaneet koulunkäyntiään Suomessa. Björckin mukaan reippaat pojat, jotka ovat asuneet lähes koko elämänsä Australiassa, aloittivat suomalaisen koulun mielellään. 

– Molemmat halusivat mennä suomalaiseen kouluun. Oliver meni englanninkieliselle luokalle, kun hänellä on suomi vähän heikompi ja hän sanoi, ettei halua vielä tehdä sitä uhrausta, että oppii kirjoittamaan ja lukemaan suomea. Mutta sitten vanhempi poika oli sitä mieltä, että hän haluaa oppia kirjoittamaan ja lukemaan suomea, että haluaa jouluun mennessä oppia sen kunnolla. 

– On tässä ollut myös paljon hyvääkin. Musta tuntuu, että olen eniten nauttinut Suomesta nyt tänä aikana mitä ollaan täällä oltu, kuin mitä olen ikinä nauttinut. On nähnyt vähän kavereita ja päässyt tekemään bisnestä. 

Merkkipäivä keskellä kiireitä

Björck nähdään syksyllä myös MTV3-kanavalla MasterChef 2020 -ohjelmassa huippukokki Kari "Kape" Aihisen sekä juontaja Sikke Sumarin kanssa. Ohjelman teko on ollut Björckille niin ikään mukava projekti. 

– Kape on mun vanha kaveri ja kollega, kokkikilpailuja ja kaikkea kierretty Euroopassakin. Ja Sikke kenen kanssa ollaan tunnettu pitkään, niin ollut kyllä supersiistiä olla studiolla noiden tyyppien kanssa. 

Tuleva viikonloppun on muutenkin Björckille merkittävä, sillä sunnuntaina 16. elokuuta kokki täyttää 40 vuotta. Björck kertoo, ettei tällä hetkellä suuria juhlia ole suunnitelmissa, vaan syntymäpäivä sujuu rauhallisesti perheen ja ystävien kesken. 

– Pakko sanoa, etten ole hirveän hyvä juhlakalu itse. Tykkään pitää bileitä silleen, että kaikilla on hauskaa. Se on ehkä se idea nyt, että näkee kaikkia kavereita keitä ei ole ehtinyt näkemään, yhden päivän ajan. 

Björck ei itse turhan paljon ikäänsä pohdi, vaan kertoo sen olevan hänelle lähinnä numero. Mies vitsailee, että viime aikoina on kiireisen arjen keskellä tuntunut siltä, että mittariin olisi pärähtämässä pikemminkin 60 vuotta 40 sijaan. 

Huippukokki kuitenkin kokee saavuttaneensa elämässään runsaasti niitä asioita, joita oli aikoinaan tähän ikään mennessä suunnitellut saavuttavansa. 

– Tärkeimmät ovat tietenkin omat pojat ja sitten on tietenkin upea vaimo. Semmoinen tavoite mulla myös oli, että kun täyttää 40 niin olisi oma koti, oma talo. Se nyt on sitten siellä Australiassa ja se on iso saavutus. Tietenkin nuo ravintolat ovat hienoja juttuja, mutta se on ammattini mitä harjoitan intohimolla ja teen asiat aina niin hyvin kuin pystyn.

MasterChef 2020 MTV3-kanavalla syksyllä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja