4 huippuluuria vertailussa: Näistä älypuhelimista löytyy joulun suosikkilahja

Älypuhelin on tänäkin vuonna yksi suosikkilahjoista. Aikaisempina vuosina valtikka on mennyt iPhonelle. Laitoimme järjestykseen tämän hetken neljä kuumaa älypuhelinta.

SAMSUNG GALAXY S6 EDGE

HINTA ALKAEN NOIN 700 €

TYKKÄSIMME

Kaarevasta näytöstä

Metallista ja lasista

Erittäin laadukkaasta näytöstä

EMME TYKÄNNEET

Ei muistikorttipaikkaa

Akun kesto

S6 Edge on parasta, mitä Android-puhelimille on tapahtunut viime aikoina. Muotoilu on erittäin onnistunut, eikä yksin näyttävän reunan yli kaareutuvan näytön ansiosta. Puhelimen lasia ja metallia yhdistelevä kuori tuntuu aidosti arvokkaalta ja tuo Samsungin lippulaivapuhelimen aimo harppauksen lähemmäksi iPhonea, jopa sen edelle.

S6 Edgen reunanäyttö on (ainakin alkuvaiheessa) lähinnä vau-efekti, jolle on vähän käytännön hyötyä. Reunanäytölle saa näkyviin ajan, sitä voi käyttää yökellona ja siltä voi tarkistaa säätiedot ja uutisotsikot.

S6:ssa ei ole enää muistikorttipaikkaa, mahdollisuutta akun vaihtamiseen eikä laite ole vesitiivis. Akku on kooltaan pienempi kuin S5:ssä ja ensiarvioiden mukaan akun kesto jää edeltäjäänsä hieman heikommaksi.

Laitteen pullonkaulana on akun kesto, jota verottaa etenkin korkealaatuinen näyttö. Näyttö vie prosessoritehoa sovelluksilta.

Myönteistä on se, että Samsung on siivonnut TouchWiz-käyttöliittymäänsä. Nyt se on helpompi käyttää eikä sisällä yhtä paljon ”sälää” kuin edellinen versio.

S6 Edge tukee langatonta latausta ilman erillistä latauskuorta. Puhelimen saa ladattua täyteen nopeasti pikalataustoiminnon ansiosta.

KENELLE Galaxy S6 Edge on trenditietoisen puhelin. Siihen ei varmasti pety. Akun kesto ei ole parasta luokkaa, mutta muuten S6 nostaa Samsungin kilpailemaan tasapäisesti iPhone 6:n ostajista.

SONY XPERIA Z3+

HINTA NOIN 550 €

TYKKÄSIMME

Laadukas näyttö

Akun kesto

EMME TYKÄNNEET

Muotoilu varauksin

Sonyn tilanne älypuhelinmarkkinoilla ei ole kaksinen. Sen markkinaosuus on tippunut, eikä japanilainen elektroniikkajätti ole keksinyt vielä keinoja alamäen katkaisemiseen. Yhtiö on lanseerannut uuden huippupuhelimen noin puolen vuoden välein, minkä avulla se pyrkii houkuttelemaan uusia huippumallien ostajia kilpailijoitaan useammin.

Xperia Z3+ on Sonyn tähän astisista lippulaivapuhelimista ohuimpia, vain 6,9-millinen. Lopputuloksena puhelimen muotoilu on muuttunut vielä aavistuksen kauniimmaksi verrattuna Z3-malliin. Reunat on pyöristetty iPhone 6:n tavoin, mikä heikentää hieman puhelimesta saatavaa otetta. Ohuempi muotoilu on verottanut puhelimen akun kokoa: nyt laitteessa on 2930 milliampeerin akku. Edellisessä mallissa akussa oli potkua 3100 milliampeerin edestä.

Ulkoisilta mitoiltaan Z3+ on kuitenkin lähes samalla viivalla edeltäjänsä Z3:n kanssa. Painoa on kuitenkin vähemmän, 144 grammaa. Keventymisen myötä puhelinta on mukavampi pitää kädessä. Mainitsemisen arvoinen yksityiskohta on erillinen kuvausnäppäin, joka on Sonylle tunnusomainen piirre.

Tuttua Sonya on myös puhelimen vesitiivis rakenne. Puhelimelle on myönnetty IP68 -luokitus, minkä ansiosta sen voi upottaa kahden metrin syvyiseen veteen 60 minuutiksi.

Kamerat ovat perinteisesti Sonyn ydinosaamista. Yhtiö toimittaa kamerakennoja useille älypuhelinvalmistajille, esimerkiksi Huaweille ja Applelle. Z3+ on varustettu edeltäjänsä tavoin 20,7 megapikselin takakameralla. Kuvaustulos ei kalpene minkään kilpailijan huippupuhelimen rinnalla. Erillistä kuvausnäppäintä painamalla käyttäjä voi käynnistää kuvaussovelluksen suoraan puhelimen lukitustilasta. Ammattimaisempaan kuvaukseen on tarjolla manuaalinen kuvaustila, josta voi säätää esimerkiksi resuluutiota, valotusaikaa ja valkotasapainoa. Videota Z3+ kuvaa 2160p -tilassa 30 kuvan sekuntinopeudella. Kyseinen asetus pitää kuitenkin kytkeä päälle joka kerta erikseen.

Kuvia katsellaan 5,2-tuumaiselta näytöltä, jonka kirkkautta on parannettu edellisestä mallista. Sony on parantanut myös kosketusnäytön herkkyyttä. Tämän ansiosta ruutua voi nyt käyttää aikaisempaa paremmin myös märillä sormilla.

Sonyn puhelimet ovat aina olleet hyvin energiatehokkaita eikä Z3+ ei tee poikkeusta. Akussa riittää potkua pidempään kuin useimmilla kilpailijoilla.

Jos olet ahkera Playstation-käyttäjä, Sonyn älypuhelin on oivallinen valinta. Syynä on ominaisuus nimeltä Remote Play. Sen avulla Z3 plussan voi kytkeä PS4-konsoliin, joka on samassa wi-fi-verkossa. Tämän jälkeen pelit voi suoratoistaa puhelimeen.

KENELLE Uusin Xperia-sarjan lippulaiva on hyvä valinta käyttäjälle, joka arvostaa puhelimen käyttöä myös Suomen vaativissa sääolosuhteissa. Sonyn valintaa puoltaa myös erinomainen akun kesto.

APPLE IPHONE 6s

HINTA ALKAEN 699 €

TYKKÄSIMME

3D Touch

Kameraominaisuudet

EMME TYKÄNNEET

Näytön tarkkuus

Lisääntynyt paino

Applen iPhone 6s ei tuo oleellisia muutoksia muotoiluun verrattuna kuutosmalliin. Itse asiassa puhelin on jopa painavampi edeltäjäänsä verrattuna. Syynä on 3D Touch -tekniikka, joka tuo lisää komponentteja ja tekniikkaa puhelimen kosketusnäyttöpaneeliin.

3D Touch on Apple Watchista tuttu teknologia, joka rekisteröi kosketusnäytön voimakkaamman painalluksen ja avaa käyttäjälle esimerkiksi pikavalikoita suoraan iPhonen kotinäkymään. Tällöin käyttäjä pääsee esimerkiksi luomaan sähköpostiviestin avaamatta varsinaisesti sovellusta. 3D Touch on parhaimmillaan silloin, kun puhelimen käyttö oikeasti nopeutuu. Karttasovelluksen kuvakkeesta pääsee valitsemaan suoraan reitin kotiin ja kamerakuvake antaa mahdollisuuden siirtyä suoraan selfie-kuvaukseen.

Apple käyttää s-mallissaan erittäin vahvaa alumiinia, jolla pyritään välttämään viime vuoden kuutosmallin kohdalla raportoituja taipumisongelmia. iPhone 6s:n alumiini on vahvinta, mitä Apple on koskaan käyttänyt puhelimissaan. Myös näyttölasia on vahvennettu ja sen pitäisi kestää paremmin tiputusta.

Apple tuo iPhone 6s:n käyttäjälle 4K-videokuvauksen. Ominaisuutta on odotettu, sillä 4K-kuvaus on jo pitkän aikaa löytynyt Android-puhelimien huippumalleista.

6s tuo myös uudenlaisen Live Photos -kuvaviestimahdollisuuden. Kyseessä on ”minivideo”, joka kuvaa tapahtumia 1,5 sekuntia ennen ja jälkeen kuvan ottamisen. Tämän jälkeen iPhone tekee otoksesta videon, jonka voi jakaa eteenpäin. Eläviä kuvia voi katsella kuvagalleriassa painamalla voimakkaammin kyseisen kuvan päältä.

Takakameran megapikselien määrä on kasvatettu kahteentoista. Tämä parantaa kuvien laatua, ainakin jos niitä aikoo suurentaa. Arkipäiväisessä käytössä ero edelliseen iPhone-malliin ei ole merkittävä. IPhone-puhelinten kameroista tuttu nopea tarkennus toimii uutuudessakin mallikkaasti.

Selfie-kameran parannukset ovat merkittävämpiä. Nyt kameran kennossa on viisi megapikseliä, mikä on roima parannus entiseen. Etukamerassa käytössä ovat kaikki samat kuvausominaisuudet kuin takakamerassa. Mukana on myös salama, sillä iPhone 6s osaa käyttää näytön reunuksia salamana. Näyttö välähtää tarvittaessa erittäin kirkkaasti ja parantaa näin hämärässä otettujen selfie-kuvien laatua.

Tarkkuudeltaan iPhonen näyttö ei yllä enää kärkikastiin. Selvästi halvemmat älypuhelimet tarjoavat nykyisin tarkemman näytön. Iphonen näyttö ei yllä edes 1080p -teräväpiirtotarkkuuteen. Samsungilla on mallistossaan selvästi halvempia puhelimia, joiden näytön resoluutio on neljä kertaa tarkempi.

A9-prosessori on aikaisempaa versiota energiatehokkaampi. Vaikka Apple käyttää uutuudessaan edellisvuoden mallia pienempää akkua, akun kestossa ei ole merkittävää eroa. IPhone 6s:n saa kuitenkin ladata päivittäin. Täyden päivän se kestää vain kevyessä käytössä.

KENELLE Uusin iPhone on merkittävä parannus edelliseen, mutta toisaalta viime vuoden kuutosmalli on edelleen erittäin houkutteleva vaihtoehto. Kuutosen hintaa on laskettu ja sen ominaisuudet eivät juurikaan kalpene kilpailijoiden huippumallien rinnalla. IPhone 6s on erityisen suositeltava ostos 5S-mallin omistajalle, joka saa selvästi paremman puhelimen ja lisää ominaisuuksia.

LG G4

HINTA NOIN 500 €

TYKKÄSIMME

Nahkakuori

Erinomainen kamera

EMME TYKÄNNEET

Vähän uudistuksia edeltäjään verrattuna

Akun kesto

Ei sormenjälkitunnistinta

LG G4 on hintansa puolesta varteenotettava vaihtoehto iPhone 6s:lle ja Samsungin Galaxy S6:lle. Laatuvaikutelma ei kuitenkaan yllä S6:n tasolle.

LG on säilyttänyt edellisen G3-mallin muotokielen, mitä voi pitää hyvänä asiana. G4 todistaa, ettei puhelimen tarvitse olla huippuohut ollakseen tyylikäs. Näyttö on aavistuksen kaareva, mikä luo puhelimelle miellyttävän ulkonäön.

G4 erottuu edellisestä mallista uudella nahkakuorisella malliversiolla, jonka värivaihtoehdot ovat sininen, musta, punainen ja ruskea. Nahka on aitoa ja sen tikkaukset näyttävät käsityöltä. Nahan tuntuma on erinomainen ja se erottaa G4:n kilpailijoistaan piristävällä tavalla. Ajan myötä nahka kuitenkin kuluu ja voi tehdä puhelimesta epäsiistin. Jos nahkainen versio ei kiinnosta, G4:n saa myös keraamisella takakuorella.

LG on satsannut puhelimensa kuvausominaisuuksiin. Laitteessa on ensimmäistä kertaa värisensori, joka aistii kuvausympäristön värimaailmaa ja pyrkii toistamaan värit kuvissa mahdollisimman aitoina. Edelliseen lippulaivamalliin G3:een verrattuna automaattitarkennusta on parannettu ja kuvat voi tallentaa RAW-formaatissa.

Takakamerassa on 16 megapikseliä eli siltä osin se on samalla viivalla Samsung Galaxy S6:n kanssa.

LG G4:n akku on käyttäjänsä itse vaihdettavissa. Akun kestoa mitattaessa G4 ei kuitenkaan vakuuta. Säästeliäällä käytöllä puhelimen akku voi kestää parikin päivää. Normaalissa, suhteellisen aktiivisessa käytössä puhelin on ladattava päivittäin. G4 tukee langatonta latausta.

KENELLE G4 on hyvä valinta varsinkin, jos pidät nahasta. Nahka materiaalina on älypuhelimissa harvinainen. Puhelin sopii hyvin käyttäjälle, joka pitää kuvaamisesta ja haluaa esimerkiksi kakkoskameran järkkärin rinnalle. G3:n käyttäjälle G4 tuo melko vähän uusia ominaisuuksia.

TUOMIO: KAAREVA VALTIAS PITÄÄ PINTANSA

Samsung Galaxy S6 Edge ja iPhone 6s ovat parhaat valinnat älypuhelinta ostavalle, jos lompakon nyörit kestävät.

1. Samsung Galaxy S6 Edgen edistyksellinen muotoilu erottaa edelleen puhelimen kilpailijoistaan. Samsung on valmistanut kokonaisvaltaisen paketin, jonka yksikään osa-alue ei aiheuta suurta kritiikkiä. Kamera on parasta, mitä Samsungin puhelimissa on nähty tähän mennessä. Parannettavaa jää kuitenkin akun kestossa, mutta toisaalta sama ongelma koskettaa lähes kaikkia älypuhelinmalleja.

2. Apple on parantanut tasaisesti jo entuudestaan hyvää puhelinta, tällä kertaa enemmän ulkoisesti kuin sisäisesti. Akun kesto ei kerää kehuja, muuten puhelin saa kiitettävän arvosanan. iPhone 6s ei ole enää takavuosien mullistava puhelin, mutta se onnistuu siinä missä moni kilpailija edelleen takertelee: Tarjoamaan helppokäyttöisen ja intuitiivisen käyttökokemuksen. Puhelin on ulkoisesti kaunis ja kätkee sisuksiinsa erinomaisen kameran. Pienen särön iPhonen laatuvaikutelmaan ovat aiheuttaneet viime aikaiset ongelmat iOS 9 -käyttöjärjestelmän toimivuudessa.

3. Sony Xperia Z3+ on erinomainen kompromissiratkaisu joka osa-alueella. Tuntuu siltä, että Sonyn puhelin on järkevin valinta käyttäjälle, joka haluaa kauniin muotoilun ja pitkään tuoreen tuntuisena pysyvän puhelimen. Xperia Z3:n käyttöliittymä on miellyttävämpi kuin Samsungin puhelimissa, minkä lisäksi laatuvaikutelma on parempi. Sonyn lippulaivapuhelimen todellinen valtti on pitkä akun kesto. Kamera tyydyttää vaativampaakin käyttäjää.

4. LG G4 ei tuo merkittäviä muutoksia aikaisempaan G3-malliin. Todellisia muutoksia odotetaankin tulevaan G5:seen. Tyylitietoinen saattaa viehättyä nahkaisesta takakuoresta. G4:n kameran valttina on tarkennuksen nopeus. Kamera käyttää laseriin perustuvaa tarkennusta, joka ajaa asiansa erinomaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat