34-vuotias nainen saa vanhemmiltaan joka vuosi 17 000 euroa vaaterahaa: "On paljon helpompi tuhlata rahaa, joka ei ole omaa"

34-vuotias nainen saa vanhemmiltaan vuosittain noin 17 000 euroa.

Usein viikko- tai kuukausirahaa saadaan vanhemmilta teini-iässä. Anonyymi vastaaja kertoi The Cut -lehdelle, miksi hänen vanhempansa maksavat hänen vaatteensa vielä aikuisuudessakin. Living With Money -juttusarjassa tutkitaan erilaisia taloudellisia tilanteita.

Vuodessa 17 000 euroa äidiltä

Amerikkalaisista moni saa apua vanhemmiltaan esimerkiksi koulumaksujen muodossa. 34-vuotias nainen painii kuitenkin omassa sarjassaan: hän saa vanhemmiltaan vuosittain 20 000 dollaria. Summa on noin 17 000 euroa. Rahat on tarkoitus käyttää vaatteisiin.

34-vuotiaalla ja hänen aviomiehellään on kummallakin työpaikka. Heillä on myös kaksi lasta.

– Lapsena en koskaan joutunut kaipaamaan uusia vaatteita. Äitini rakasti shoppailua ja minun pukemistani. Materiaalin osalta meitä hemmoteltiin, 34-vuotias kertoo.

Video: Raha ei aina tuo onnea... Videolla lottovoittajat paljastavat, millaisia ongelmia jättipotti toi mukanaan. Artikkeli jatkuu videon alla.

1:36

Vanhemmat eivät ymmärtäneet halua työskennellä

Hän kuitenkin kasvoi säästäväiseksi: kun vanhemmat tarjosivat lapsilleen joko kympin viikkorahaa käytettäväksi mihin tahansa tai rajatonta viikkorahaa, jonka käyttökohteen vanhemmat kuitenkin joka kerta tarkistaisivat, anonyymi 34-vuotias valitsi kymmenen dollaria ja pani sen säästöön.

– Kun olin opiskelija, halusin mennä kesätöihin Starbucksiin saadakseni työkokemusta, ja he (vanhempani) sanoivat "mutta ei sinun tarvitse. Miksi haluat tehdä elämästäsi vaikeampaa?"

Perheen vanhemmat ovat tulleet Yhdysvaltoihin köyhinä maahanmuuttajina ja rakentaneet itselleen kovalla työllä mukavan elämän. He haluavat antaa lapsilleen sen, mitä eivät itse saaneet.

Äiti näkee säästämisen "pihiytenä"

– Menin melko nuorena naimisiin, ja niihin aikoihin äitini alkoi huolehtia siitä, että rahani olivat liian tiukalla ja "riistin" itseltäni kivoja asioita säästäväisyyden nimissä – niin naurettavalta kuin tuo kaikki kuulostaakin.

Vaikka 34-vuotias itsenäistyi, hänen vanhempansa eivät lakanneet antamasta hänelle rahaa. Postissa saapui kauneustuotteita ja lasten kouluvaatteita.

– Kun tulin vanhemmaksi, äidillä ja minulla alkoi olla enemmän ja enemmän riitoja siitä, että olen hänen määritelmänsä mukaan "pihi". Olen varovainen rahojeni suhteen, mutta hänen mielestään käytän liikaa aikaa nuukailuun, kun se ei ole tarpeen.

Äiti hankki lapsilleen luottokortit

Lopulta vanhemmat ilmoittivat antavansa 34-vuotiaalle ja tämän siskolle "vuosirahan". Äidin mukaan lasten urat ovat hyvällä mallilla, mutta he kuitenkin "ansaitsevat hemmottelua silloin tällöin".

34-vuotias yritti kieltäytyä äidin tarjoamasta luottokortista, mutta turhaan.

– Ensin hän kysyi, mitä summaa pidin järkevänä. Ja minä sanoin "en tiedä! Järkevyys ei ole sana, jota käyttäisin tästä järjestelystä". Joten hän pani (luoton) rajaksi 10 000 dollaria vuodessa. Sitten hän sanoi "tai ehkä näet jotakin kallista, mistä tykkäät. Laitankin sen 20 000 dollariin". En usko, että hän oikeasti edes pitää kirjaa (menoista), 34-vuotias sanoo.

– Aluksi se (järjestely) tuntui oudolta, ja minä ja aviomieheni puhuimme siitä pitkään. Häntä se ei vaivannut; hän vain sanoi "voi, se on kivaa". Hän piti sitä – mielestäni aivan oikein – tavallaan korvamerkittynä rahana sellaisiin ostoksiin, jotka haluat ostaa, mutta koet, ettei sinun pitäisi, ja sitten kuitenkin ajattelet niitä vielä viiden päivän päästä. Se on erityisasioihin. En käytä sitä juttuihin, jotka ovat vain ok.

Riitely rahan käyttämisestä loppui

Äiti ei anna rahaa sekkinä, koska tietää, että tytär vain panisi sen säästöön. 34-vuotias shoppailee lähinnä netissä ja lähettää toisinaan äidilleen myös kuitit.

– Totuus on, että on paljon helpompi tuhlata rahaa, joka ei ole omaa, ja se on tehnyt minusta vähemmän kriittisen ostoksiani kohtaan. Shoppailen enemmän tunteiden kuin järjen kautta.

34-vuotias ei enää riitele äitinsä kanssa rahankäytöstä – ainakaan paljoa.

Lähde: Thecut.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja