Mainos

300 vuotta vanha kakka kertoo tanskalaisen piispan ylellisestä elämästä

Tanskassa tutkijat ovat selvittäneet 300 vuotta sitten eläneen tanskalaisen piispan ruokavaliota tämän ulosteen avulla. 300 vuotta vanhasta kakkanäytteestä selvisi, että piispa Jens Bricherod söi monipuolista, lähes kosmopoliittista ruokavaliota.

Tanskalaiset arkeologit kertovat, että piispa on aikoinaan syönyt muun muassa viinirypäleitä, viikunoita ja pippuria. Samaan aikaan tavallisten tanskalaisten ruokavalioon on kuulunut pääosin porsaanliha, kaali ja ruisleipä.

Aalbergin kaupungissa sijaitsevan piispan kartanon läheisyydestä kaivettiin jo vuonna 1937 arkeologisissa kaivauksissa 300 vuotta vanhan ulkokäymälän jäänteet esille. Käymälän ulostenäytteitä taas päädyttiin tutkimaan vasta nyt. Syynä vanhan kakan tutkimiseen on se, että tutkijat haluavat selvittää tanskalaisten kaupunkien erilaisuutta 1400-luvulta 1800-luvulle. Siihen aikaan eläneiden ihmisten ruokavalio on tärkeässä osassa.

– Löysimme näytteen, jonka pystymme yhdistämään tiettyyn ihmiseen ja sitä kautta pystymme määrittämään hänen ruokavalionsa, tutkimuksen johtava arkeologi Jette Linaa Moesgaardin museosta kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Näyte pystyttiin yhdistämään piispaan, koska kartanon ulkohuussia käytti vain piispa itse ja hänen vaimonsa. Muilla ei tähän nimenomaiseen käymälään ollut asiaa. Lisäksi tutkijat yhdistivät onnistuneesti näytteitä piispan päiväkirjamerkintöihin. Piispa vaikuttaa tutkimuksen mukaan olleen erityisen mieltynyt marjoihin ja pähkinöihin. Pippurin jäänteet taas kertovat, että piispa on saanut ylelliseen ruokavalioonsa pippuria Intiasta.

– Eksoottiset ruoka-aineet ovat kulkeutuneet Aalborgiin kauppiaiden mukana ja kuuluneet rikkaiden ruokavalioon. Aalborgissa asui aikoinaan menestyneitä kauppiaita, jotka ovat lähes kaikki kotoisin Saksasta tai Alankomaista. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.