29-vuotias nainen yritti tappaa ex-miehensä kahden kaverinsa kanssa Tampereella: Tekoa edelsi ex-puolisoiden riita yhteisistä lapsista

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään kaksi naista ja yhden miehen tammikuussa Tampereella tapahtuneesta tapon yrityksestä noin viiden vuoden vankeusrangaistuksiin. Kolmikko yritti tappaa yhden teossa mukana olleen naisen ex-miehen.

31-vuotias Satu Suvi Annikki Alakotila tuomittiin viiden vuoden vankeuteen, 27-vuotias Mikko Tapio Ankerman viiden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen ja 29-vuotias Kiti Jasmin Tyynelä viiden vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen.

Tapon yrityksen kohteeksi joutui 29-vuotiaan Kiti Tyynelän entinen aviopuoliso. Syyttäjän mukaan nainen suunnitteli, miten hän kutsuisi entisen aviomiehensä asunnolleen ja tappaisi tämän. Syyttäjän mukaan nainen oli 31. tammikuuta sopinut, miten hänen kaksi kaveriaan tulisi paikalle samana päivänä avustamaan naista suunnitelmassa.

Nainen ja 27-vuotias Mikko Ankerman olivat keskustelleet viesteillä muun muassa siitä, miten ex-miehen tappaminen edellyttäisi riittävää päihtymystilaa. Tekoon myös varauduttaisiin veitsellä ja pesäpallomailalla.

Ex-mies saapui pahaa-aavistamattomana paikalle

Tyynelä oli pyytänyt ex-miehensä Tampereella sijaitsevalle asunnolleen uskotellen, että tarkoitus olisi viettää iltaa kahden kesken. 

Kun pahaa-aavistamaton ex-mies saapui asunnolle, Mikko Ankerman oli piiloutuneena asunnon makuuhuoneeseen pesäpallomailan kanssa. Juonessa mukana ollut Satu Alakotila saapui asuntoon avaimilla heti, kun uhri oli saapunut paikalle.

Väkivalta miestä kohtaan alkoi lähes välittömästi. Mies yritti lähteä pakoon, jolloin Ankerman tuli olohuoneeseen pesäpallomaila kädessään ja ryhtyi lyömään sillä voimakkaasti miestä pään alueelle.

Miestä revittiin hiuksista ja vaatteista, kun hän yritti paeta asunnosta. Ankerman löi miestä pesäpallomailalla yhteensä neljä kertaa, joista kolme lyöntiä osui häntä päähän.

Kun uhri onnistui pääsemään ulko-ovelle ja hän oli poistumassa asunnosta, Tyynelä löi miestä 10 senttimetrin terällä varustetulla veitsellä selkäpuolelle. Samalla Alakotila piti kiinni uhrista, jotta hän ei pääsisi poistumaan.

Lopulta uhri pääsi pakenemaan rappukäytävään. Väkivalta jatkui vielä sielläkin, koska Alakotila seurasi miestä ja löi häntä sekä tökki selän pistohaavan kohdalle.

Uhri alkoi huutaa apua ja hän soitti naapureiden ovikelloja. Alakotila palasi tässä vaiheessa Tyynelän asuntoon.

Henkirikos jäi yritykseksi, koska veitsellä tehty lyönti ei osunut uhria tappavasti. Sivulliset hälyttivät paikalle apua.

Kolmikko kiisti

Syyttäjä vaati tekijöille rangaistusta murhan yrityksestä, mutta oikeus katsoi, että kyse oli tapon yrityksestä.

Kaikki tekijät kiistivät syyllistyneensä murhan yritykseen. Alakotila kiisti syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Kolmikko kiisti yhteisen etukäteissuunnitelman teosta. Heidän mukaansa väkivalta alkoi, kun uhri olisi hyökännyt ensin Alakotilan kimppuun. Tällaisesta ei saatu näyttöä.

Oikeuden mukaan on epäuskottavaa, etteivätkö tekijät olisi sopineet ennalta teosta. Tätä tukee myös Alakotilan ja Tyynelän toisilleen lähettämät viestit. Oikeuden mukaan kyse oli niin sanotusta väijytyksestä.

Uhrille aiheutui väkivallasta pistohaava selkään, takaraivoon ompeleita vaatinut vamma ja mustelma olkavarteen.

Motiivina huoltajuusriita?

Pirkanmaan käräjäoikeus käsitteli poikkeuksellista murhasyytettä toissa viikolla.

Oikeussalissa puistiin teon motiivia. Syyttäjä Emmi Vilkko kertoo, että 29-vuotias Tyynelä värväsi kaverinsa mukaan murhajuoneen ilmeisesti, jotta hän saisi miehen kuoltua lasten huoltajuuden itselleen.

– Selkeä motiivi jäi ehkä hieman kysymysmerkiksi. Mutta henkilötodistelussa tuli esiin tällaisia viitteitä, että motiivi liittyisi osapuolten yhteisiin lapsiin, sanoo syyttäjä.

– Kyllä meidän näkemyksemme on se, että on ollut riitaa lasten huoltajuudesta, ja se on tosiaan tähän tekoon liittynyt, sanoo uhrin asianajaja Markus Talvio.

Huoltajuusriita on edelleen vireillä käräjäoikeudessa.

Riitaa lapsista

Oikeus totesi tuomiossaan, että Tyynelän ja uhrin välillä oli ollut riitaa heidän yhteisten lastensa asioista. Väkivallan vaikuttimina esitettiin oikeudessa todistelua nimenomaan tästä Tyynelän ja uhrin yhteisiin lapsiin liittyvistä riitaisuuksista.

Tyynelä kertoi oikeudessa, että tilannetta oli edeltänyt usean päivän jatkunut runsas päihteiden käyttö. Tuona aikana Tyynelä oli yhteydessä ex-mieheensä ja yöpyi myös tämän luona.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana, että Tyynelä olisi kutsunut ex-miehensä asunnolleen lasten asioista sopimiseksi. Uhri luotti asunnolle mennessään siihen, ettei paikalla ole muita hänen ja ex-vaimon lisäksi.

Oikeuden mukaan mikään asiassa esitetty ei kuitenkaan varmuudella tue syyksi lukemisen edellyttämällä varmuudella, että kolmikko olisi suunnitellut nimenomaan uhrin tappamista. Tapon yritystä ei siis oikeuden mukaan tehty vakaasti harkiten.

Väkivallan vakavuus ja tekijöiden tietoisuus omasta ja toisten toiminnasta näyttää kuitenkin syntyneen asunnolla heti riitaisuuden alkaessa. Oikeuden mukaan asiassa on näytetty, että kolmikko yritti yhdessä tappaa uhrin.

Tyynelä pyysi päästä mielentilatutkimukseen, mutta oikeus ei siihen suostunut.

Vankeusrangaistusten lisäksi tekijät tuomittiin maksamaan uhrille yhteisvastuullisesti kärsimyksestä 7000 euroa, tilapäisestä haitasta 1500 euroa ja vahingoittuneesta omaisuudesta 340 euroa.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat