25 vuotta vanhasta hapansilakkapurkista mediasensaatio – löytäjä soitti armeijan räjähde-eksperteille

Ruotsalainen hapansilakka voi todistetusti olla melkoinen hajupommi.

Ruotsalainen hapansilakkaekspertti Ruben Madsen on kutsuttu Norjaan erikoistehtäviin. Ruotsin hapansilakkayhdistykseen kuuluvan Madsenin on määrä avata norjalaisesta mökistä löytynyt 25 vuotta vanha hapansilakkapurkki.

– Jos purkissa on mitään jäljellä, aion syödä sen, Ruben Madsen lupaa.

Paisunut purkki nosti mökin kattoa 2 senttimetriä – räjähdystä pelätään

Norjalainen eläkeläinen Inge Hausen päätti ottaa yhteyttä paikallisen armeijan räjähdeasiantuntijoihin löydettyään mökistään 1990-luvulta peräisin olevan hapansilakka purkin. Purkki oli paisunut vuosikymmenten saatossa niin paljon, että mökin katto oli noussut kaksi senttimetriä ylöspäin. Hausen huolestui tilaanteesa ja pelkästi purkin räjähtävän minä hetkenä hyvänsä.

Lopulta Hausenin neuvottiin ottaaman yhteyttä ruotsalaiseen hapansilakkaeksperttiin Ruben Madseniin, joka matkustaakin nyt vartavasten Norjaan purkaakseen hajupommin. Ruotsalainen hapansilakka tunnetaan ennen kaikkea sen karmivasta tuoksusta. Monet ruotsalaiset rakastavat tätä fermentoitua kalaruokaa, mutta muille se aiheuttaa lähinnä oksennusrefleksin.

– Aion ensimmäiseksi päästää purkista todella hitaasti painetta ulos, koska sen avaaminen on todella riskaabelia. Sitten avaan sen. On hyvin mielenkiintoista nähdä, onko purkissa vielä syötävää kalaa. Jos on, niin aion syödä sen. Se on todellista herkkua, itseään hapansilakkakuninkaaksi tituuleeraava Madsen toteaa.

Avaamisprosessia seuraa 17 ruotsalaista sanomalehteä

Madsen on yllättynyt tapauksen herättämästä huomiosta. Avaamisprosessia saapuu paikalle seuraamaan runsain määrin sekä norjalaista että ruotsalaista mediaa. Paikalla h-hetkeä on seuraamassa Ruotsin ja Norjan televisiokanavia sekä ainakin 17 eri ruotsalaista sanomalehteä.

Mökinomistajan Inge Hausenin vaimon Bjørgin mukaan hapansilakkapurkki unohtui varastoon akvaviittipitoisen juhlaillan jälkeen keväällä 1990.

– Meillä oli sitä kolme purkillista. Söimme niistä kaksi ja laitoimme kolmannen katonrajaan säilöön, koska olimme jo syöneet tarpeeksi. Sitten se unohtui. Purkista tulee lähtemään karmea haju.

Kun lähes antiikkinen hapansilakkapurkki on virallisesti saatu auki, aikoo Madsen järjestää paikalla kunnon hapansilakkabileet. Mies tuo Ruotsista mukanaan myös hieman tuoreempaa tavaraa ja tarjoaa sitä paikalla olevalle medialle.

Lähde: Telegraph

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat