25-vuotias kuoli vain päiviä flunssaoireiden jälkeen – murtunut äiti varoittaa hiljaisesta tappajasta: "Jos vain olisimme tienneet..."

Vuosi sitten verenmyrkytykseen kuolleen nuoren naisen äiti haluaa lisätä tietoisuutta vaarallisesta infektiosta.

Brittiläinen Kym Lawrence ei koskaan unohda sitä tammikuista sunnuntaita, jona hänen 25-vuotias tyttärensä Molly Webb menehtyi. Aiemmin terve ja sporttinen Molly oli kärsinyt useiden päivien ajan influenssaan viittaavista oireista. Yhtäkkiä naisen vointi romahti.

– Rakas tyttäreni menehtyi vain muutama tunti sen jälkeen, kun hän oli saapunut sairaalaan, Kym muistelee Leicestershire Liven haastattelussa.

Vaikka Mollyn äkkikuolemasta on kulunut yli vuosi, äiti ei voi vieläkään uskoa tapahtunutta todeksi. Kym toivoo, että voi lisätä tarinansa jakamisella tietoisuutta verenmyrkytyksestä, jotta muut perheet välttyisivät tragedialta. Hän kutsuu verenmyrkytystä "hiljaiseksi tappajaksi".

Kaikki kuittasivat oireet influenssana

Kym kertoo, että Molly luuli sairastuneensa vain tavalliseen influenssaan eikä kukaan edes ajatellut, että se voisi olla mitään pahempaa.

Vielä hieman ennen kuolemaansa Molly oli ollut perheensä kanssa kiipeilemässä. Hän oli pysynyt menossa mukana, vaikka oli tavallista hitaampi ”flunssaoireidensa” vuoksi.

– Jos vain olisimme tienneet verenmyrkytyksestä, Kym sanoo.

Huolimatta oletetusta flunssaisuudestaan Molly oli ollut myös töissä. Siellä hän oli pyytänyt parasetamolia oireisiinsa. Myöhemmin samana päivänä Molly kuoli.


Molly (oik.) oli juhlistanut äitinsä kuusikymppisiä kolmen veljensä kanssa vain hieman ennen kuolemaansa. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Tunne verenmyrkytyksen oireet

Verenmyrkytyksen tavallisin oire on korkea, horkalla nouseva kuume, joka voi viedä huonoon kuntoon jo muutamissa tunneissa, kertoo Terveyskirjasto. Tärkein erottava tekijä korkeakuumeisesta influenssasta on nopeasti huononeva yleiskunto. Iäkkäillä ja vakavia yleissairauksia sairastaville kuumetta ei välttämättä nouse ollenkaan.

Verenmyrkytys voi olla myös oireeton – näin on noin joka kymmenennessä tapauksessa. Kuumeeton verenmyrkytys oireilee äkillisenä yleiskunnon romahtamisena, johon voi liittyä esimerkiksi sekavuutta, ripulia ja oksentelua.

Jos ihminen sairastuu selittymättömästi korkeaan kuumeeseen, olisi hyvä käydä lääkärissä.

Verenmyrkytykseen voi liittyä seuraavia oireita:

 • yleiskunnon nopea heikkeneminen
 • korkea kuume tai alilämpö
 • pahoinvointi ja vatsakipu
 • tihentynyt hengitys
 • matala verenpaine ja nopea pulssi
 • sinertävä, kylmä tai laikukas iho polvissa ja säärissä
 • ihon tulehdukseen liittyvän punoituksen nopea eteneminen
 • voimakas kipu

Verenmyrkytystä tulee hoitaa mahdollisimman nopeasti antibiooteilla. Suomessa noin 15 prosenttia verenmyrkytyspotilaista kuolee tautiin.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja