Sarjamurhaaja voitti deittiohjelman, mutta nainen kieltäytyi treffeistä – järkyttävä totuus valkeni myöhemmin

Deittiohjelman voittanut sarjamurhaaja Rodney Alcala tuomittiin seitsemän naisen surmaamisesta 1970-luvulla. Asiasta uutisoivat muun muassa Tieteen Kuvalehti Historia ja People.  

Menestynyt valokuvaaja, laskuvarjohyppääjä ja moottoripyöräilijä.  

Näin The Dating Gamen juontaja Jim Langen kuvaili "herra yhtä" vuonna 1978 treffiohjelman esitetyssä jaksossa. Langen ei kuitenkaan vielä tuolloin tiennyt herran olevan sarjamurhaaja, Rodney Alcala

Alle vuosi ohjelman kuvaamisen jälkeen mies surmasi jälleen naisen. 

Katso myös: Sarjamurhaaja Ismo Junni keräsi uhreiltaan hampaita ja poltti elävältä. Videolla entinen rikosylikonstaapeli muistelee hyytävää puhelua uhrin pojalta.

Sarjamurhaaja Ismo Junni keräsi uhreiltaan hampaita ja poltti elävältä – näin entinen rikosylikonstaapeli muistelee hyytävää puhelua uhrin pojalta 1:25

Ensimmäinen uhreista selvisi hengissä 

Ensimmäinen Alcalan uhreista oli kahdeksanvuotias Tali Shapiro. Hän oli kävelemässä kouluun, kun 25-vuotias Alcala kysyi autostaan, tarvitsisiko tyttö kyytiä.  

Mies oli väittänyt tuntevansa Shapiron vanhemmat, joka sai tytön nousemaan auton. 

– Minut opetettiin kunnioittamaan vanhempia henkilöitä. En osannut pelätä ihmisiä, Shapiro kertoo Peoplen haastattelussa.  

Ulkopuolinen mies oli huomannut tilanteen ja hänen epäilykset heräsivät. Mies seurasi Alcalaa hänen lähellä sijainneelle asunnolle. Kaksikon kadottua asunnon sisään hän juoksi soittamaan poliisille. 

Poliisin saavuttua paikalle Alcala näyttäytyi vasta, kun ulko-ovi uhattiin potkaista auki. Mies ilmestyi ikkunaan ja kertoi olleensa juuri suihkussa.  

Poliisi ei kuitenkaan uskonut selitystä ja potkaisi oven auki. Alcala oli ehtinyt jo pakenemaan takaovesta ja poliisia odotti järkyttävä näky: Tali Shapiro makasi verilammikossa pääkallo murskattuna ja raiskattuna. Kuin ihmeen kaupalla hän selvisi hengissä. 

Alcala sai tuomion pahoinpitelystä, kidnappauksesta ja raiskauksesta. Hän pääsi vapaaksi jo kahden vuoden jälkeen vuonna 1974. 

Uhreja lukuisia 

Jo samana vuonna vapautuksen jälkeen Alcala sai uuden tuomion huumausaineiden antamisesta alaikäiselle tytölle.  

Tämän tuomion lusittuaan mies surmasi ainakin neljä naista ja tytön. 

Tapaukset olivat rajuja: Alcala oli murskannut naisten kalloja, raiskannut heidät ja runnellut ruumiita.  

Alcala surmasi myös lapsen, 12-vuotiaan Robin Samsoen. Hänet siepattiin matkalla balettitunnille.  

Uhrien kokonaismäärästä on liikkunut erilaisia lukuja. On myös mahdollista, että uhreja olisi tiedettyjä määriä enemmän.  

Valokuvaajana toimineena Alcalalta löytyi kuvia sadoista tunnistamattomista naisista, tytöistä ja pojista. Joissain kuvissa henkilöt olivat alastomia.  

Poliisi on julkaissut osan kuvista toivoen yleisön tunnistavan ihmiset. 

Deittiohjelman voitto

Jo nuoruudessa psykiatri totesi Alcalalla olevan vakava epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. Tämä ilmeni, kun hän karkasi armeijasta.

Myöhemmin tutkimuksissa hänet on luokiteltu muun muassa psykopaattiseksi seksuaaliseksi sadistiksi. 

Alcalan älykkyysosamäärä on 160, mikä merkitsee hänen olevan huippuälykäs. Huippuälykkyyttä ei kuitenkaan osoittanut deittiohjelmaan osallistuminen samaan aikaan, kun poliisit olivat pääsemässä hänen jäljilleen. 

35-vuotias Alcala flirttaili näkyvästi neiti X:n, eli Cheryl Bradshawin kanssa. Hän kertoi yön olevan parasta aikaa hymyillen leveästi.  

Ohjelmaan kuuluneella tavalla Bradshawin esitti myös kysymyksiä flirtillä varustettuna. 

– Tarjoan sinua illalliseksi. Kuka olet ja miltä näytät? 

– Olen banaani ja näytän tosi hyvältä, Alcala totesi. 

Bradshawin kysyessä tarkennusta Alcala pyysi naista kuorimaan hänet.  

Ohjelman lopuksi Bradshawin valitsi voittajaksi Alcalan tietämättä miehen historiaa. Hänen vaistonsa kuitenkin puuttuivat tilanteeseen, sillä ohjelman kilpailijakoordinaattori Ellen Metzger kertoo naisen soittaneen hänelle jälkikäteen. 

– Ellen, en voi mennä ulos tämän miehen kanssa. Hänestä tulee outoja fiiliksiä. Hän on hyvin outo. Minulla ei ole mukava olla, Metzger kertoo People-lehdelle naisen kuvailleen tilannetta.  

Tämä päätös pelasti hyvin todennäköisesti Bradshawin hengen. 

Odottaa edelleen kuolemaansa 

Alcalan pidätettiin hänen äitinä kotoa Los Angelesissa.  

Pidätyksen jälkeen vuonna 1980 hänet tuomittiin kuolemaan yhden naisen murhasta.  

Muut miehen teot paljastuivat vasta 2000-luvun alussa. Lopulta hänet tuomittiin vuonna 2010 kuolemaan. Rangaistuksen saatuaan Alcala tunnusti lisää murhia.  

Vuonna 2016 sarjamurhaaja nousi uudestaan otsikoihin, kun häntä syytettiin 28-vuotiaan naisen murhasta. Murha tapahtui vuonna 1977. 

Syyttäjät ovat kuvailleet Alcalan "leikkineen" uhreillaan. Hän kuristi naisia niin kauan, kunnes he menettivät tajuntansa, jonka jäkeen hän odotti heidän elpymistä. Alcala saattoi toistaa asian useita kertoja ennen murhaa.  

Häntä on kuvailtu tappokoneeksi ja verrattu Ted Bundyyn.  

Alcala, 77, istuu tällä hetkellä vankilassa odottamassa kuolemantuomion toteutusta. 

Lue myös:

    Uusimmat