21-vuotiaan opiskelijan kehittämä moottoripyöräkypärä voi pelastaa henkesi – idea kypärään syntyi, kun ystävä joutui karmeaan onnettomuuteen

Jare kuvasi kammottavan läheltä piti -tilanteen 0:30
Jare todennäköisesti pelasti moottoripyöräilijän hengen, kun Mersu-kuski lähti tyhmänrohkeaan ohitukseen.

Yhdysvalloissa menehtyi vuonna 2018 yhteensä 4 985 moottoripyöräilijää erinäisissä liikenneonnettomuuksissa. Havaijilaisopiskelijan keksinnöllä kuolemista voitaisiin välttää ainakin osa.

Havaijin yliopistossa opiskeleva Ty Uehara on kehittänyt kypärän, joka voi pelastaa moottoripyöräilijän hengen onnettomuuden sattuessa.

Ueharan kehittämä ConTekt-kypärä osaa ottaa automaattisesti yhteyden hätäkeskukseen, mikäli se havaitsee moottoripyöräilijän iskevän päänsä tai putoavan ajokkinsa kyydistä.

Taustalla ystävän vakava onnettomuus

Uehara kertoo CNN:lle, että idea kypärän kehittämisestä syntyi sen jälkeen, kun hänen ystävänsä joutui pahaan moottoripyöräonnettomuuteen. Tämä mursi rytäkässä lantionsa ja häntäluunsa, mutta pahemminkin olisi voinut käydä.

Ueharan ystävä nimittäin ajautui ulos tieltä, eikä pystynyt vammojensa vuoksi liikkumaan tai soittamaan apua. Häntä ei myöskään nähnyt tieltä käsin.

Moottoripyöräilijät pitävät puhelimiaan usein repussa tai pyörään kiinnitetyssä telineessä. Se voi tehdä avun hälyttämisestä mahdotonta.

– Kun joudut onnettomuuteen, et välttämättä pääse käsiksi puhelimeesi, jos olet pahasti loukkaantunut tai pyörä on kaukana sinusta, Uehara kertoo CNN:n haastattelussa.

Näin kypärä toimii

Ueharan kehittämä ConTekt-kypärä hyödyntää GPS:ää paikannukseen, kiihtyvyysantureita ajajan liikkeiden tarkkailuun sekä painetunnistimia havaitakseen kypärään osuvat iskut.

Mikäli kypärä havaitsee onnettomuuden, soittaa se automaattisesti hätänumeroon ja välittää moottoripyöräilijän sijainnin viranomaisille.

Palkittu idea

Uehara voitti ConTekt-kypärällään myös Havaijin yliopiston innovaatiokilpailun. Hän pokkasi ykköstilasta 2 000 dollarin eli noin 1 800 euron palkintorahan.

21-vuotias keksijä aikoo käyttää rahat teknologiansa patentoimiseen sekä prototyypin jatkokehittelyyn.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat