Mikä pamaus! MTV Uutiset laukaisi kohutun ilmatyynykypärän, josta povataan perinteisten pyöräilykypärien korvaajaa - "Mietin, että aukeaako tämä ollenkaan"

Luottaisitko sinä onnettomuustilanteessa auki räjähtävään ilmatyynykypärään? MTV testasi perinteisen kypärän kilpailijan: ”Mietin, että aukeaako tämä ollenkaan?” 1:41
Ruotsalaiskeksintö kasvattaa suosiotaan Suomessa.

Suomeen on rantautunut uudenlainen, perinteisen pyöräilykypärän haastava ilmatyynykypärä.

Ruotsalaiskeksintönä tunnettu ilmatyynykypärä on nostanut suosiotaan Suomessa. Hövding-merkkinen kypärä asetetaan kaulalle ja aktivoidaan ennen liikenteeseen lähtemistä.

0,1 sekunnissa auki räjähtävä ilmatyynykypärä peittää onnettomuustilanteessa pään, kaulan ja niskan alueita.

Pyöräilykypärien muutoskausi

Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistisen mukaan etenkin kaupunkipyöräilyyn on suunniteltu uusia kypäriä. Valikoimassa on taitettavia ja pieneen tilaan mahtuvia malleja.


– Kritiikkiä on tullut siitä, millä tavalla kypärä saataisiin kulkemaan kätevästi mukana.

Pyöräilykypärän valitsemisessa myös hinnalla saattaa olla merkitystä. Kaistinen mainitsee, että hinta vaikuttaa turvallisuuteen ja kypärän tuomiin etuihin.

– Kalliit kypärät on pidemmälle rakennettuja. Kalleimmissa kypärissä on useampi kerros, muun muassa MIPS-kypärissä (Multi-directional Impact Protection System) on erillinen sisäkerros, joka auttaa kierähtämiseen.

Pyöräilykypärän käyttö on nousussa

Suomalaiset ovat jo tottuneita kypärän käyttäjiä ja kypärän käyttö onkin ollut viime vuosina kasvussa.

– Kypärää käyttää noin 44 prosenttia suomalaisista. Määrä on ollut vuosia pienessä nousussa, mutta ylöspäin saadaan mennä vielä runsaasti.

Uutuuskypärää on mainostettu huomaamattomaksi ja pyöräilijän kampausta huomioivaksi, sillä se asetetaan kaulalle. Kypärän paino lepää pyöräilijän hartioilla, mikä ei Kaistisen mukaan aiheuta haittaa pyöräilijän asennolle.

Negatiivisia tuloksia ruotsalaiskeksinnöstä Kaistinen ei ole kuullut.

– Hyötysuhde voi olla se, että se [kypärä] suojaa laajalta alueelta. Kypärä on kaulalla huomaamaton ja paino tulee hartioille.

Toimittajan arviot

MTV Uutisten toimittaja Juho Lauri testasi ilmatyynykypärän. Lauri ajoi testitilanteessa polkupyörällä ja kaatui pyörän päältä maahan. Ilmatyynykypärä räjähti kaatuessa.

Testitilanteessa Lauri oli kuitenkin hieman epäileväinen uutuustuotetta kohtaan.

– Mietin, että aukeaako tämä ollenkaan? Olenko ihan varma, mihin olen ryhtynyt? Mutta kypärä toimi, Lauri kertoi tuntemuksiaan.

Räjähtäneen kypärän ulkonäöstä ja kypärän lataamisesta Lauri ei tosin ollut vakuuttunut.

– Työkaverit sanoivat, että näytän ihan Mozartilta. Lisäksi tämä tulee ladata, mikä tuntuu hieman ahdistavalta.

– Mutta kypärä toimi, Lauri kiteytti tuntemuksiaan.

Lue myös:

    Uusimmat