19.8.2003 Kala ja kasvispaletti uunissa

0,7-1 kg:n perattu siika, kuha tai kirjolohi
1 tl suolaa, mustapippuria myllystä
2-3 timjamin- tai rakunanoksaa
4-6 perunaa
1 salaattifenkoli
1 sipuli
1 kesäkurpitsa ( -1 munakoiso)
3-5 tomaattia
vähän hyvää rypsi- tai oliiviöljyä
1 sitruuna
1/2 tl suolaa, mustapippuria myllystä
tuoreita basilikan ja timjamin lehtiä
2-3 dl kalalientä (fondista) tai kuivaa valkoviiniä+ kalalientä

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
2. Suomusta, perkaa ja huuhdo kala tarvittaessa. Muista poistaa kidukset. Kuivaa talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja päälle suolaa ja mustapippuria ja sujauta timjaminoksat mahaan.
3. Huuhdo kasvikset ja kuori sipuli ja perunat tarvittaessa. Leikkaa perunat, sipuli ja fenkoli ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös kesäkurpitsa ja munakoiso, jos käytät sitä sekä tomatit ja sitruuna.
4. Kypsennä ruoka soikeassa isohkossa vuoassa. Lado pohjalle viistosti vähän pystyyn perunaviipaleet, sen päälle fenkoli-, munakoiso- ja kesäkurpitsa- sekä viimeeksi paksuhkot tomaattiviipaleet niin että keskikohdassa on vähiten kasviksia. Ripottele sekan mausteita ja yrttejä sekä sipulirenkaan puolikkaita. Ideana on että kaikki kasvikset näkyvät vähän.
5. Kaada kalaliemi vuokaan ja pirskottele päälle vähän öljyä.
6. Nosta kala kasvisten keskelle syvennykkseen. Peitä kalan pinta sitruunaviipaleilla.
7. Kypsennä vuokaa 200 asteessa 45-60 minuuttia uunin alaosassa. Kokeile kalan ja perunoiden kypsyyttä. Tarjoa lisäksi ruisleipää.

Mustaherukkavaahto

n. 3 dl perattuja mustaherukoita
1-2 rkl sokeria
1 valkuainen
1 tlk (2dl) vanilja- tai kinuskikastiketta

koristeeksi:
kokonaisia marjoja ja tuoreita mintun lehtiä

1. Soseuta herukat ja sokeri tehosekoittajassa tai monitoimikoneessa. Lisää valkuainen ja anna käydä kuohkeaksi ja vaaleaksi.
2. Lisää vähitellen vanilja- tai kinuskikastike tai vatkaa kastike erikseen vaahdoksi ja yhdistä se marjavaahtoon.
3. Jaa tarjoilumaljoihin ja ripottele päälle muutama herukka ja mintunlehti

Toimittajana Kati Nappa

Lue myös:

    Uusimmat