17-vuotias hyväksikäytti ja raiskasi 15-vuotiasta seurustelukumppaniaan – vankilatuomio muuttui ehdolliseksi hovioikeudessa

Toteutuuko oikeus raiskauksen uhrin näkökulmasta? 12:12
Julkisessa keskustelussa on pohdittu, toteutuuko raiskaustuomioissa oikeus uhrien näkökulmasta.

Vuonna 1996 syntyneen miehen hyväksikäyttö- ja raiskaustuomio lieveni Helsingin hovioikeudessa. Mies oli vuonna 2014, olleessaan alaikäinen, alkanut seurustelemaan muutamaa vuotta nuoremman, iältään suojaikärajan alapuolella olevan tytön kanssa.

Mies oli seurustelusuhteessa 15-vuotiaan tytön kanssa, mutta käytti tämän kokemattomuutta hyväkseen saadakseen tämän tekemään seksuaalisia tekoja, joita tyttö ei halunnut tehdä. Hän oli muun muassa ollut yhdynnässä nukkuvan tytön kanssa, pakottanut hänet oraaliyhdyntään ja pahoinpidellyt tyttöä esimerkiksi lyömällä ja retuuttamalla hiuksista.

Tyttö kuvaili seurustelukumppaniaan myös äkkipikaiseksi ja hyvin kontrolloivaksi, mikä teki suhteesta ahdistavan.

– Toisaalta koska kysymys oli ollut asianomistajan ensimmäisestä seurustelusuhteesta, oli hän silloin kuvitellut, että tämä on tavanomaista, ja ettei ole ihmeellistä, ettei hänestä seksuaalinen kanssakäyminen ole tuntunut kivalta, tuomiossa kerrotaan.

Tuomiosta suli 8 kuukautta

Nyt täysi-ikäinen mies oli saanut käräjäoikeudessa 2 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistuksen nuorena henkilönä tehdyistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä ja kahdesta raiskauksesta.

Hovioikeus katsoi kuitenkin tuomion liian kovaksi ottaen huomioon tekijän nuoren iän ja myötavaikuttamisen rikoksen selvittämiseen, ja pudotti rangaistuksen 1 vuoteen 10 kuukauteen. Vankeus määrättiin ehdollisena, ja sen lisäksi hänelle määrättiin 60 tunnin yhduskuntapalveluseuraamus.

Hänet määrättiin maksamaan uhrille korvauksia peräti 18 500 euroa tekojen aiheuttamasta kärsimyksestä, kivusta, särystä, ja muusta tilapäisestä haistasta sekä traumaperäisestä stressihäiriöstä.

Lue myös:

    Uusimmat