1500 euron ampuma-asu, jopa sata päivää palkallista harjoittelua vuodessa – näin puolustusvoimat tukee kantahenkilökunnan urheilua

Puolustusvoimien lentonäytös 50:04

Puolustusvoimien kantahenkilökunnan tavoitteellista urheilua tuetaan niin palkallisella harjoitteluajalla kuin välineilläkin.

Video yllä: Puolustusvoimat järjesti lauantaina ilmanäytöksen 100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi

Urheilevien kapiaisten terävimmän kärjen muodostavat yhdeksän liikunta-aliupseeria, joiden päätehtävänä on menestyä omassa lajissaan. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi kivääriampuja Juho Kurki sekä helmikuussa olympialaisissakin kilpaillut maastohiihtäjä Ristomatti Hakola.

Myös muiden ammattisotilaiden urheilemista tuetaan kansallisella valmennusjärjestelmällä.

Puolustusvoimien liikuntapäällikön, everstiluutnantti Harri Kosken mukaan järjestelmään on jollain tavalla kytköksissä noin 70 kantahenkilökunnan jäsentä.

– Tuetaan sotilaan toimintakykyä tukevia harrastuksia. Erityisesti tuetaan perinteistä sotilaslajeja, esimerkiksi suunnistusta, hiihtoa, ammuntaa ja kamppailulajeja, Koski avaa.

Sata päivää vuodessa

Merkittävin tuki liittyy urheiluun käytettävään työaikaan. Niin sanotut A-ryhmän valmennusurheilijat saavat harjoitella lajiaan palkallisesti sata päivää vuodessa.

– Noin parillakymmenellä urheilijalla on sata päivää vuodessa, Koski kertoo.

Lisäksi sotilasurheilijoita varten tehdään myös varustehankintoja.

Yksittäiset hankinnat saattavat olla mittaviakin – Koski vahvistaa, että kilpaurheilua varten on hankittu esimerkiksi reilun 1500 euron hintainen ampuma-asu.

– Meillä täytyy olla ampujilla maailman parhaat välineet. He kilpailevat maailman huipulla, Koski perustelee.

– Urheilu on välinelaji, ja välineillä emme anna tasoitusta. Jos se sitä vaatii, että sotilaskisassa on samanlaiset välineet kuin muilla, niin tietysti velvollisuutemme on hieman satsata siihenkin.

Hifistelyyn ei lähdetä

Hankintoja tehdään ennen kaikkea urheilumatkojen yhteydessä. Sotilasammuntakisoihin hankittavat patruunat ovat kalleinta hankittavaa kulutustavaraa.

– Nehän ovat kalliita toki, mutta pakkohan lajia on harjoitella, jos edellytetään, että sotilaskisoihin valmentaudutaan, Koski toteaa.

– Välineiden ostaminen ei sinänsä ole se juttu. Useassa lajissa on nykyään niin spesifejä välineitä, että emme sellaiseen hifistelyyn lähde, Koski sanoo.

"Kuinka rahat riittää?"

Julkisen talouden suunnitelman mukaisesti puolustushallinnolta viedään rahaa porrastetusti vuodesta 2020 lähtien.

Puolustusvoimien säästöpaineet ovat olleet julkisen keskustelun aiheena.

MTV:n uutistoimitukseen yhteyttä ottanut lukija ihmettelee, kuinka rahat riittävät urheilutoimintaan, kun puolustusministeri Jussi Niinistö on väläytellyt muun muassa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen määräaikaista jäädyttämistä.

MTV Uutiset yritti tiedustella asiasta puolustusministeriltä.

– Laki puolustusvoimista edellyttää, että palkattu henkilöstö on kunnossa, ja lain perusteluissa on todettu, että työnantaja tukee palkatun henkilöstön liikuntaharrastusta. Asia on puolustusvoimain sisäinen, puolustusministerin erityisavustaja Petteri Leino kommentoi.

Korjattu 13.6. klo 8:41. Noin 1500 eurolla ostettiin ampuma-asu, ei pelkkää takkia.

Lue myös:

    Uusimmat