15-vuotias suomalaislupaus venyi häikäisevään suoritukseen EM-kisoissa – kotiyleisön huutomyrsky siivitti ennätykseen

Loistosuoritukseen EM-kisoissa yltänyt Janna Jyrkinen häkeltyi kotiyleisön pauhusta: "Sai tuntea sen tunnelman" 3:25

Peruskoululainen käänsi kotiyleisön huutomyrskyn voimavaraksi ja teki Espoossa ennätyspisteensä vapaaohjelman päätteeksi.

Espoon areenasta on tullut tällä kaudella tuttu ja toimiva kilpailupaikka Janna Jyrkiselle. Hän pyrki lauantaina EM-kilpailujen naisten yksinluistelun vapaaohjelmassa suhtautumaan kilpailuun kuin aiempiin pienempiin kilpailuihin ja onnistui tavoitteessaan.

Katso EM-kisojen seitsemänneksi sijoittuneen Jyrkisen haastattelu pääkuvan videolta!

Helmikuussa 16 vuotta täyttävä peruskoululainen sulki paineet pois, sai energiaa äänekkäästä kotiyleisöstä ja luisteli vapaaohjelmassa ennätyspisteensä 116,19. Sen jälkeen myös yhteispisteiden ennätys kirjattiin uusiksi lukemin 176,96. Marraskuussa syntynyt edellinen ennätys koheni kahdella pisteellä.

–  Tavoitteena oli tehdä puhdas ohjelma. Onnistuin melkein. Tuli yksi kaatuminen, hän viittasi kolmoislutzin epäonnistuneeseen alastuloon.

Jyrkinen luisteli torstain lyhytohjelmassa pisteet 60,77 ja säväytti kahdeksannella sijalla. Hän nousi vapaaohjelmallaan lopputuloksissa seitsemänneksi ja palautti Suomen yksinluistelijat kärkikymmenikköön EM-kilpailuissa.

Vuosi sitten Jenni Saarinen oli 18:s. Kaksi vuotta sitten EM-kilpailut peruttiin koronapandemian takia. Vuonna 2020 Emmi Peltonen oli viides. Suomen edellinen mitali on vuodelta 2019, jolloin Viveca Lindfors saavutti EM-pronssia.

Jyrkisen suoritus varmisti Suomen yksinluistelijanaisille toisen paikan ensi vuoden EM-kilpailuihin.

–  Hyvältä kuulostaa, Jyrkinen sanoi.

Georgian Anastasija Gubanova (199,91) voitti EM-kultaa, Belgian Loena Hendrickx (193,48) oli toinen ja Sveitsin Kimmy Repond (192,51) kolmas.

"Todella hyvä fiilis"

Jyrkinen kesti ensimmäisten aikuisten arvokilpailujensa paineet, ja yhtä kauneusvirhettä lukuun ottamatta suoritus oli täydellinen. Suorituksen arvoa kasvattaa se, että vielä viime kesänä Jyrkinen tuskin itsekään uskoi edustavansa Suomea EM-kilpailuissa vain 15-vuotiaana.

Hän nousi yllättäen kisaedustajaksi, kun Saarinen kertoi marraskuussa lopettamisesta, ja Peltosen sekä Linnea Cederin kausi on ollut vaikea muun muassa sairastelujen takia.

Espoon areena oli Jyrkiselle tuttu jo ennen EM-kilpailuja, koska hän sijoittui lokakuussa järjestetyssä Finlandia Trophyssä parhaana suomalaisena kymmenenneksi ja jätti taakseen EM-haaveita elätelleen Cederin. Marraskuussa Espoossa luistellussa GP-kilpailussa Jyrkinen sijoittui Saarisen ja Cederin välissä kymmenenneksi.

–  Yleisöä oli todella paljon, ja tunnelma oli mieletön. Tässä hallissa on ollut jo kaksi kisaa, joten tämä ei tuntunut niin isolta kilpailulta. Yritin miettiä, että tämä oli normaalikilpailu ja teen oman suorituksen. Ohjelmien jälkeen on todella hyvä fiilis, Jyrkinen tuumi.

"En tykkää odottelusta"

Jyrkinen käy peruskoulun yhdeksättä luokkaa ja aikoo jatkaa lukioon kotikaupungissaan Lappeenrannassa. Kausi on ollut melkoista pyöritystä, kun kansainvälisten kilpailujen lomassa hän on saavuttanut ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensakin.

EM-kilpailuissa hän selvitti hienosti lyhytohjelman, mutta keskittyminen oli vapaaohjelmassa koetuksella vielä ennen suoritustakin. Hän luisteli kuuden kilpailijan ryhmässä toiseksi viimeisenä.

–  En tykkää odottelusta ja haluan päästä nopeammin jäälle ja saada suorituksen tehtyä. Tiedän, mitä pitää tehdä odotellessa.

Lämmittelykierrosten aikana yleisö palkitsi Jyrkisen aplodein jokaisen hypyn jälkeen.

–  Yritin rauhoittua, enkä mitenkään keskittynyt huutamiseen ja kannustukseen. Kannustus kyllä auttoi. Tänään tuli omasta seurasta tuttuja kannustamaan. Se oli kiva tunne.

Helmi-maaliskuun ohjelmaan on merkitty esimerkiksi Pohjoismaiden mestaruuskilpailut, mutta myös kansainvälisen kisakauden kohokohta kiinnostaa.

–  Tavoitteena olisi päästä MM-kilpailuihin. On se realistinen mahdollisuus.