Vastoinkäymisistä kärsinyt suomalaispari luisteli upeasti EM-pronssille – toistivat 30 vuoden takaisen kotikisojen tempun: "Vasta alkua"

8:44
Katso videolta Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin suoritusta. Videolla myös upeasti yksinluistelussa seitsemänneksi sijoittuneen 15-vuotiaan Janna Jyrkisen kommentit.

Suomen jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saavuttivat myöhään lauantai-iltana pronssia Espoossa järjestettävissä taitoluistelun Euroopan mestaruuskilpailuissa.

Turkkila ja Versluis onnistuivat jo perjantain rytmitanssissaan, jonka rumba- ja sambarytmit siivittivät heidät kolmanneksi ennätyspisteillä 77,56 ja varmistivat "pikkumitalin" kilpailun puolivälissä.

Lauantain vapaatanssi soljui Franz Schubertin sävelten tahtiin ja toi ennätyspisteet 120,65. Kolmanneksi viimeisenä luistellut suomalaispari siirtyi kilpailun kärkeen ennätysyhteispistein 198,21 ja varmisti mitalin, jonka väri vahvistui pronssiksi kahden seuraavan parin jälkeen.

Mitä liikkui mielessä, kun istuitte ja odotitte pisteitä?

–  Tärisin, Turkkila sanoi.

–  Aika tyhjä olo oli. Antoi kyllä kaikkensa suorituksen aikana ja nautti joka hetkestä, Versluis jatkoi.

–  Valmentaja sanoi, että mitä tahansa tulee, teitte tuollaisen suorituksen tähän paikkaan, täytyy olla tyytyväinen, Turkkila tuumi.

Mitali on Suomelle ensimmäinen taitoluistelun arvokilpailuista sitten vuoden 2019, jolloin yksinluistelija Viveca Lindfors ylsi EM-pronssille.

Edelliset jäätanssimitalistit olivat Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, jotka juhlivat EM-kultaa ja MM-hopeaa 1995. He saavuttivat EM-pronssia Helsingissä 1993, joten 28-vuotiaat Turkkila ja Versluis toistivat kotikisahistoriaa hienolla tavalla kolme vuosikymmentä myöhemmin Espoossa.

Odotettu hetki vastoinkäymisten jälkeen

Turkkila ja Versluis ovat molemmat entisiä yksinluistelijoita, joiden vaihtoa jäätanssiin vauhdittivat loukkaantumiset. Pari on luistellut yhdessä vuodesta 2016.

He ylsivät EM-kilpailuissa 11:nneksi vuonna 2019 mutta joutuivat odottamaan seuraavia maanosanmestaruuskilpailuja neljä vuotta. Loukkaantuminen esti osallistumisen 2020, koronapandemia perui EM-kilpailut 2021, ja koronatartunta esti osallistumisen 2022.

Viime vuonna Turkkila ja Versluis sijoittuivat 15:nneksi Pekingin olympialaisissa ja 12:nneksi Montpellierin MM-kilpailuissa. Pari tähtää vuonna 2026 Italiassa järjestettäviin olympialaisiin, mutta matkan varrella EM-kotikisat olivat yksi iso välietappi.

–  Meillä on tunne, että pystymme vielä parantamaan paljon, Versluis iloitsi.

–  Tämä on vasta alkua. Pääsimme ensinnäkin EM-kilpailuihin monen vuoden jälkeen. Emme olisi pari vuotta sitten osanneet kuvitella, että saavutamme paluukisoissamme mitalin. Meillä on tavoitteet korkealla. Ura jatkuu kohti uusia tavoitteita, Turkkila jatkoi.

Pisteitä ei blokkaa täysin

Ennen Turkkilan ja Versluiksen vuoroa Ranskan Evgeniia Lopareva/Geoffrey Brissaud ja Liettuan Allison Reed/Saulius Ambrulevicius venyttivät tulostaulun lukemat sellaisiksi, että suomalaisilta vaadittiin ennätystä.

Seurasitteko edellisiä pareja?

–  Pisteet kuulee, ei niitä blokkaa täysin. Ne tulevat ja menevät, Turkkila tuumi.

Villi kotiyleisö toi lisää virtaa.

–  Pieni hengitys ja avainsanat mielessä pystyi olemaan siinä hetkessä ja keskittymään suoritukseen, Versluis avasi.

–  Kun yhdistelmänosto kiihtyi ja yleisö taputti, tuntui että wow. Siinä vaiheessa alkoi olla jo hapoilla, mutta yleisö antoi voima loppuohjelmaan, Turkkila kiitteli.

Piinaavan jännittävä istuminen ja pisteiden odottelu jäivät lopulta lyhyiksi. Mitalin varmistuttua värikin selvisi nopeasti, kun Italian Charlene Guignard ja Marco Fabbri (210,44) luistelivat EM-kultaan ja Britannian Lilah Fear ja Lewis Gibson (207,89) hopealle.

Katso pääkuvan videolta Juulia Turkkilan ja Matthias Versluisin suoritusta. Videolla myös upeasti yksinluistelussa seitsemänneksi sijoittuneen 15-vuotiaan Janna Jyrkisen kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja