15-vuotiaan Kamila Valijevan kohtalo olympialaisissa järkyttää – legenda murtui kyyneliin suorassa lähetyksessä: "Näemmekö häntä enää koskaan?"

15-vuotiaan Kamila Valijevan kohtalo on järkyttänyt taitoluisteluihmisiä ympäri maailmaa. Dopingskandaalin keskiöön joutunut venäläisluistelija epäonnistui torstain vapaaohjelmassa ja jäi kilpailun neljänneksi.

Valijevan joulukuinen dopingkäry paljastui kesken olympiakisojen, mutta urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS antoi luistelijan kilpailla Pekingissä. Vielä lyhytohjelmassa Valijeva onnistui luistelemaan parhaat pisteet, mutta vapaaohjelmassa paineet kasvoivat liian suuriksi. Hypyissään takellellut ennakkosuosikki putosi neljänneksi.

Kisan jälkeen jälkeen murtuneen Valijevan kohtalo herätti järkyttyneitä kommentteja taitoluistelumaailmassa.

Yhdysvaltalainen olympia- ja MM-mitalisti Ashely Wagner järkyttyi 15-vuotiaan luistelijan tilanteesta.

– Tämä osoittaa, että nämä lapset joutuvat tilanteeseen, joka on hirvittävän epäterveellinen ja haitallinen heille. Se saa minut voimaan pahoin, Wagner kirjoitti Twitterissä.

– Hänen ei olisi pitänyt olla luistelemassa, häntä ei olisi pitänyt laittaa tilanteeseen, jossa hänestä on tehty kasvot ongelmalle, joka on suurempi kuin hän.

Toinen entinen yhdysvaltalaisluistelija Polina Edmunds jakoi Wagnerin näkemyksen Twitter-kirjoituksessaan.

– Erittäin traumaattinen olympiakokemus Kamila Valijevalle. Hänen ei olisi pitänyt antaa kilpailla. Olen kaikin tavoin pöyristynyt siitä, että hän joutui tähän tilanteeseen.

Myös kilpakumppaneilta löytyi ymmärrystä Valijevalle. Pronssille luistellut Japanin Kaori Sakamoto sanoi, että Valijevan tuskaa ohjelmansa jälkeen oli vaikea katsella.

– Kun olin 15-vuotias, olin vielä hyvin epäkypsä, junioritasolla. On uskomatonta, että hän pystyy kilpailemaan olympialaisissa 15-vuotiaana ja taistelemaan tiensä tämän lävitse, 21-vuotias japanilainen sanoi.

Valijevan epäonnistuttua voittajaksi luisteli toinen venäläinen, 17-vuotias Anna Stsherbakova. Voittaja tunsi lapsiluistelijan tuskan.

– Tietysti hänen ohjelmansa aikana olin hyvin huolestunut, sillä ensimmäisestä hypystä lähtien oli selvää, että hänellä oli vaikeuksia. Ymmärrän todella hyvin, mitä urheilija tuntee noina hetkinä.

Valijevan tuskaa epäonnistumisen jälkeen ei ainakaan helpottanut hänen valmentajansa Eteri Tutberidzen reaktio. 15-vuotiaan tultua jäältä valmentajansa luokse, oli tämän palaute tyly.

– Miksi luovutit? Selitä minulle, miksi? Miksi lakkasit taistelemasta, epäinhimillisen kovana tunnettu Tutberidze tivasi Valijevalta.

Taitoluistelulegenda Katarina Wittille Valijevan kohtelu oli liikaa. Saksalaiselle ARD:lle kilpailua kommentoinut Witt murtui kyyneliin kesken lähetyksen. Bild kertoo Wittin olleen poissa tolaltaan kilpailun jälkeen.

– Tämä on sietämätöntä, Witt sanoi kyynelten keskeltä.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari totesi, ettei sijoituksilla ole tilanteessa merkitystä.

– Hän oli neljäs, mutta sillä ei ole merkitystä. Häntä olisi pitänyt suojella tältä. Hän on 15, hän on lapsi, itkuinen legenda sai sanotuksi.

– Jonkun, hänen äitinsä tai jonkun muun vastuullisen, olisi pitänyt viedä hänet pois, laittaa häneet koneeseen, viedä kotiin. Ottaa kolmen kuukauden tauko tästä hullunmyllystä jo ennen kuin tämä tsunami iski häneen, Witt päivitteli.

Saksalainen kohdisti kovaa kritiikkiä venäläiseen taitoluistelutuotantoon, joka suoltaa jatkuvasti uusia, hyvin nuoria tähtiluistelijoita kansainväliselle huipulle.

– Näemmekö häntä enää koskaan? Hän on niin lahjakas. En pysty käsittelemään tätä. Kaikki tämä, mitä tässä on tapahtunut, on niin vastuutonta, Witt sanoi.

– Hän on vuosisadan lahjakkuus. Pelkään, että seuraava 14-vuotias tulee ja on aivan yhtä hyvä. On aika alkaa miettiä ikärajaa, joka tässä lajissa on.

Lue myös:

    Uusimmat