Olympiapomo kauhistui nähdessään miten Kamila Valijevaa kohdeltiin – "Hyytävää, miten joku voi olla niin kylmä?"

Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach järkyttyi katsoessaan Pekingin olympialaisten naisten taitoluistelun vapaaohjelmaa televisiosta.

Dopingskandaalin keskiössä oleva 15-vuotias Kamila Valijeva johti naisten kilpailua lyhytohjelman jälkeen. Valijeva epäonnistui vapaaohjelmassa raskaasti ja putosi neljänneksi.

– Kisoihin on vaikuttanut surullinen Kamila Valijevan tilanne. Minua häiritsi, kun katsoin kilpailua televisiosta. Paine oli varmasti valtava. Tiedän itsekin jotain paineista urheilu-uraltani, mutta hänen paineitaan en voi edes kuvitella, entinen meloja Bach aloitti puheenvuoronsa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Bach seurasi sydän syrjällään, kun Valijeva yritti koota itseään ja saada suorituksensa loppuun.

– Kaikesta näki, että se oli kamala hetki.

Vielä hirveämmäksi tilanne meni, kun epäonnistunut 15-vuotias venäläisluistelija poistui jäältä valmentajansa Eteri Tutberidzen luokse. Valmentajan palaute oli julmin mahdollinen.

– Miksi luovutit? Selitä minulle, miksi? Miksi lakkasit taistelemasta, epäinhimillisen kovana tunnettu Tutberidze tivasi Valijevalta.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tuskin kukaan pystyi ymmärtämään reaktiota, ei myöskään Bach.

– Kun näin, miten hänen lähimmät ottivat hänet vastaan, mikä vaikutti olevan järkyttävää kylmyyttä, se oli hyytävää nähtävää. He eivät tukeneet tai auttaneet häntä. Hyytävän hetken pystyi kokemaan. Heidän ruumiinkielensä oli vielä pahempaa, eleet olivat vähätteleviä, Bach kertasi näkemäänsä.

– Mietin miten joku voi olla urheilijaa kohtaan niin kylmä?

Bach sanoi suoraan, etteivät kisanjälkeiset tapahtumat luoneet luo luottamusta Valijevan lähipiiriin. Valijevan joulukuussa antamasta dopingnäytteestä löytyi kiellettyä ainetta trimetatsidiiniä. New York Timesin mukaan näytteessä oli myös kahta muuta sydänlääkettä, jotka eivät ole kiellettyjen listalla.

– Miten alaikäistä urheilijaa, 15-vuotiasta kohdellaan näin selkeässä henkisen stressin tilanteessa, Bach kauhisteli.

– Toivottavasti hän saa tukea perheeltään ja ystäviltään, ja häntä autetaan tästä erityisen kamalasta tilanteesta yli.

Valijeva sai kilpailla Pekingin olympialaisissa, kun Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS päätti, että väliaikainen kilpailukielto aiheuttaisi hänelle peruuttamatonta vahinkoa.

Lue myös:

    Uusimmat