Kiira Korvelta raju tunteenpurkaus dopingkohusta Ylen haastattelussa: "Tämä nuori ihminen on petetty pahasti"

Tipuitko jo kärryiltä 15-vuotiaan Kamila Valijevan dopingtapauksen käänteissä? Näin vyyhti on edennyt 2:38

Kiira Korpi oli silminnähden ahdistunut sen jälkeen, kun naisten taitoluistelukilpailu oli ohi. Korpi kommentoi kisaa ja venäläsluistelijan dopingkohua Ylen lähetyksessä.

Kilpailussa Venäjän nuori Kamila Valijeva ei kestänyt paineita ja tipahti neljänneksi epäonnistuttuaan vapaaohjelmassa. Valijevan esiintyminen oli haparoivaa, ja 15-vuotias kaatui ohjelmassaan kahdesti.

– Todella surkeat tunnelmat jäi kisasta, vaikka oli upeita suorituksia, Korpi sanoi huokaillen.

– Niin vihainen olen  ja harmittaa Valijevan puolesta. Kun tietää nämä (Eteri) Tutberidzen tytöt, niin ei hänellä ole enää toista olympimahdollisuutta, Korpi jatkoi viitaten Valijevan valmentajaan.

Valijeva sai luistella kisoissa, vaikka kesken olympialaisten kävi ilmi, että hän on antanut positiivisen dopingnäytteen joulukuussa.

– Kaiken kaikkiaan on taitoluistelulla vakava peiliinkatsomisen paikka. Jos dopingnäyte vahvistuu, on semmoinen olo, että tässä on tämä nuori ihminen petetty pahasti aikuisten ja systeemin osalta, Korpi vuodatti.

Korven mukaan doping on taistelussa vain jäävuoren huippu.

– Taitoluistelu on mennyt väärään suuntaan ja aivan liian pitkälle monin eri epäeettisin menetelmin, joista doping on vain yksi, Korpi totesi.

Valtavat paineet

Valijevan dopingnäyte tuli julki kesken kisojen ja Valijeva asetettiin ensin väliaikaiseen kilpailukieltoon. Vain päivää ennen yksilöluistelun alkua Valijeva vapautettiin kilpailukiellosta. 

– Voin kuvitella, että on aivan uskomattomat paineet muutenkin, kun on selvä kultamitalisuosikki. Vielä tämä koko maailmaa koskettanut dopingkohu ympärillä. Ei kyllä käy keateeksi nuorta urheilijaa, Korpi sanoi.

Valijevan dopingtapausta tullaan vielä selvittämään pitkään kisojen jälkeen.  Asiantuntijat arvioivat, että asiaa puidaan mahdollisesti kesään asti.

– Toivon, että (Valijeva) saa paljon tukea kisojen aikana ja varsinkin kisojen jälkeen tämän kaiken käsittelyyn, Korpi kommentoi.

Korpi on sitä mieltä, että taitoluistelussa piätisi tapahtua muutos.

– Kyllä minä laittaisin ikärajan 18 vuoteen. Toinen kysymys on myös se, että voisiko pisteytystä muuttaa, niin että se ei ajaisi valmennuskulttuuria siihen, että luistelijat on jo 17-vuotiaana täysin rikki.


Lue myös:

    Uusimmat