15 elämänviisautta, jotka opit ennen kuin täytät 30 vuotta

Ikä tuo mukanaan viisautta ja elämänkokemusta. Oletko sinä jo oppinut nämä elämänviisaudet?

Mitä opimmekaan nuorella iällä ennen kuin täytämme kolmekymmentä vuotta? Tässä muutamia esimerkkejä – kuulostaako tutulta?

15 elämänviisautta, jotka opit ennen kuin täytät 30

1. Opit, että oppiminen tärkeintä.

Nuorena voi kuvitella, että se, että valmistut koulusta ja saat käsiisi mustaa valkoisella todistuksen osaamisestasi, on merkki siitä, että menestyt. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole – opiskeleminen on tärkeää, mutta sen täytyy olla matka, ei päämäärä.

Myös kuuluisa ”elämänkoulu” opettaa: me opimme vain elämällä. Onkin tärkeää pyrkiä oppimaan aina uutta ja olemaan avoin.

2. Opit, ettei raha ratkaise kaikkea.

Oikeat ongelmat eivät ratkea rahalla. Raha voi tuoda turvaa, valinnanvapautta ja kenties luksusta, mutta onnellisuus, mielihyvää tuottava työ ja ystävät eivät ole rahalla ostettavia. "Raha ei tuo onnea" on klisee, mutta opit ymmärtämään sen pian.

3. Opit, että aikaa on vain rajoitetusti.

Lapsena aika mateli, oli kiire kasvaa aikuiseksi. Vanhempana aika tuntuu menevän yhä nopeammin ja nopeammin, vuodet suorastaan vierivät eteenpäin. Onkin tärkeää oppia arvostamaan aikaa ja elää niin, että jokainen hetki on arvokas.

4. Opit, ettei sinun pidä välittää, mitä muut ajattelevat sinusta.

Parikymppisenä ja nuorempana muiden mielipiteet saattavat vaikuttaa omaan minäkuvaasi ja jopa valintoihisi. Mitä vanhemmaksi tulet, opit, ettei muiden ihmisten mielipiteillä ole niinkään väliä – tärkeintä on, mitä itse haluat elämältä.

5. Opit arvostamaan terveyttä.

Kun vanhenet, huomaat ettet ole enää voittamaton. Vartalon kipuilut, jumitukset ja kankeus yleistyvät ikääntyessä. Opit arvostamaan terveyttäsi – etenkin, jos olet sairastellut tai telonut itseäsi elämäsi aikana.

6. Opit arvostamaan perhettäsi.

Perhe on pahin -ajattelumallisi voi muuttua: opit arvostamaan sitä, että sinulla on ollut vanhemmat, tuki ja turva, koti. Vaikka ikääntyessä huomaamme omien vanhempiemme vajavaisuudet ja virheet, ne ovat myös helpommin annettavissa anteeksi. Kukaan meistä ei ole täydellinen.

7. Opit, kuinka tärkeää on oppia antamaan anteeksi.

Ajan myötä oppii, kuinka kaunan ja vihan kantaminen ei auta, vaan uuvuttaa ja vie voimia. Anteeksiantamisen taito vapauttaa sinutkin: se voi vaatia aikaa ja vaivaa, mutta on sen arvoista.

8. Opit, ettei elämä mene aina niin kuin olit alun perin suunnitellut.

Nuorempana meillä voi olla kovat odotukset maailmasta ja itsestämme. Iän karttuessa ymmärrät, että menestys ei tule kello kaulassa eikä kaikki mene aina niin kuin olit alun perin suunnittelut. Se ei kuitenkaan ole aina huono asia. Elämä voi yllättää.

9. Opit, ettei murehtiminen muuta mitään.

Murehtimalla et voi vaikuttaa menneisiin etkä tulevaan. Katso tulevaisuuteen rohkeudella ja toivolla.

10. Opit, mitä menestys oikeasti on.

Menestys ei olekaan sitä, miten paljon tienaat tai kuinka suosittu olet. Menestys on sitä, että voit hyvin, olet onnellinen, seisot valintojesi takana ja osaat arvostaa ystävyyttä, perhettä ja mielenrauhaa.

11. Opit, ettei kaikki pyöri vain sinun ympärilläsi.

Iän myötä oppii, ettei koko maailma pyöri ympärilläsi. Itsekkyys ei ole voimavara. Opit näkemään asiat eri valossa ja uusista näkökulmista. Osaat nähdä kokonaisuudet, syy- ja seuraussuhteet.

12. Opit osoittamaan myötätuntoa.

Elämä opettaa, kuinka vahva vaikutus sanoilla ja myötätunnolla on. Kokemus myös opettaa, mitä vaikutuksia negatiivisella elämänasenteella ja ilkeillä kommenteilla on.

13. Opit, että onni voi tulla erikoisistakin paikoista.

Vanhempana osaa arvostaa pieniäkin asioita: aamukahvia, syksyistä tuulta, lasten naurua. Näet asiat uusin silmin.

14. Opit, että elämä on kalliimpaa kun vanhenet.

Totta se on: rahaa kuluu yllättävän paljon, vieläpä enemmän kuin ennen. Myös rahan merkitys muuttuu, kun alat itse elää omaa elämääsi ja tienata itse.

15. Opit, mitä on tosiystävyys.

Iän myötä opit, ketkä ovat tosiystäviäsi, jotka seisovat rinnallasi, tuli mitä tuli. Tosiystävyys ei ole yksisuuntaista, ja osaat panostaa arvokkaisiin ihmissuhteisiin aivan eri tavoin.

Osittainen lähde: lifehack.org

Lue myös:

    Uusimmat