14-vuotias kuoli jääradalla Kurikassa: Poliisi paljastaa, että turma-autoa ajoi myös toinen alle 15-vuotias – järkyttävää turmaa pidetään poikkeuksellisena

Poliisi pitää Kurikan Jalasjärvellä 14-vuotiaan nuoren kuolemaan johtanutta auto-onnettomuutta poikkeuksellisena tapaukseen liittyvien vastuukysymysten takia. Turma-auton kuljettaja ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Kurikan Jalasjärvellä sattui noin kaksi viikkoa sitten onnettomuus, jossa kuoli 14-vuotias poika. Kaksi Hirvijärven jääradalla ajanutta autoa rysähti jään läpi. Toisessa autossa matkustajana ollut 14-vuotias ei ollut päässyt ulos autosta. Hän kuoli tapahtumapaikalla.

Tapauksen jälkeen poliisi kertoi ryhtyvänsä tutkimaan tapausta maastoliikennerikkomuksena ja kuolemantuottamuksena. Suurimpana kysymyksenä on, kuka aiheutti 14-vuotiaan kuoleman.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Harri Teivaanmäki kertoo, että tutkinnassa on ehditty jo saada selkeä kuva nuoren kuolemaan johtaneista tapahtumista.

Rikosoikeudellisesti tapaus ei kuitenkaan ole aivan yhtä selkeä.

Turma-auton kuljettaja ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa

Oman erityispiirteensä jutulle antaa se, että turma-autoa kuljetti niin ikään alle 15-vuotias nuori. Häntä ei siis voida pitää rikosoikeudellisessa vastuussa tapahtuneeseen liittyen. Poliisi kuitenkin tutkii, syyllistyikö joku muu rikokseen antaessaan hänen ajaa autolla.

Maastoliikennelain mukaan moottorikäyttöistä ajoneuvoa saa maastossa kuljettaa vain 15 vuotta täyttänyt henkilö. Laki koskee myös jäällä ajoa. Ikävaatimus ei koske suljetulla alueella, esimerkiksi kilpailuradalla, tapahtuvaa ajoa.

– Tässä tapauksessa ihmiset eivät ole muistaneet, että jäälläkin ajaessa täytyy olla 15-vuotias. Lainsäädännössä on ajateltu juuri näitä vastuukysymyksiä, kun ikäraja on asetettu.

– Tietysti kilpailutoiminta suljetulla alueella on eri asia. Tässä tilanteessa kyse ei meidän näkemyksemme mukaan kuitenkaan ole suljetusta alueesta.

Poliisi pohtii etenkin jääradan pitäjien vastuuta nuoren kuolemaan liittyen. Lisäksi selvitettävänä on, onko toista autoa jäällä kuljettanutta henkilöä syytä epäillä rikoksesta.

– Siinä autossa kuljettaja on ollut 15-vuotias, Teivaanmäki kertoo.

Poikkeuksellinen tapaus

Teivaanmäki pitää tapausta poikkeuksellisena juuri nuoren kuolemaan liittyvän vastuukysymysten takia. Tapaus ei ole itsestään selvä, eivätkä kaikki osalliset ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

– Kun tämä menee aikanaan oikeuteen, kyllä tässä on kyse siinä mielessä poikkeuksellisesta ja uraauurtavasta tapauksesta.

Mahdolliseen oikeudenkäyntiin on kuitenkin aikaa, sillä esitutkinta on vielä kesken. Esimerkiksi osa kuulusteluista on hoitamatta – osin koronaviruksen aiheuttamien varotoimenpiteiden takia.

– Meillä on tämän tilanteen vuoksi hieman hankaluuksia edistää tätä asiaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.