Lahti Basketballin pelaajaa epäiltiin rikoksesta rajun auto-onnettomuuden takia – tästä syystä poliisi lopetti tutkinnan

Neljä korisliigapelaajaa joutui auto-onnettomuuteen 0:52
Näin MTV Uutiset Live kertoi onnettomuudesta tuoreeltaan. Katso video!

Neljä Korisliigassa pelaavan Lahti Basketball -joukkueen pelaajaa oli pahassa auto-onnettomuudessa syksyllä. Poliisi tutki tapausta ja yhtä pelaajista epäiltiin rikoksesta. Nyt tutkinta on lopetettu, ja rikosepäilystä on luovuttu. Syyttäjä kertoi MTV Uutisille, miksi asia jätettiin sillensä.

Onnettomuus sattui Lahden ja Helsingin välisellä moottoritiellä 16. päivä lokakuuta viime vuonna. Pelaajien auto suistui tieltä Mäntsälän kohdalla iltakymmenen jälkeen lauantaina. Onnettomuudessa ei ollut osallisena muita ajoneuvoja.

Kaikki neljä autossa ollutta pelaajaa joutuivat sairaalahoitoon. Joukkue tiedotti asiasta oma-alotteisesti ja asiaa kommentoi MTV:lle joukkueen toiminnanjohtaja onnettomuutta seuraavana päivänä.

– Olemme kiitollisia, että he ovat elossa. He ovat sairaalahoidossa ja varmasti toipuvat. Mutta olemme tosi kiitollisia, että he ovat elossa, toiminnanjohtaja Roope Suonio sanoi tuolloin.

Toiminnanjohtajan käsityksen mukaan ajokeli oli ollut onnettomuuden aikaan hankala.

– On ilmeisesti tie jäätynyt, kun kello on lähestynyt sunnuntaita. On ollut pimeää, märkää ja jopa jäätä tiessä. Se on yhdistelmä, joka on aika vaikea, Suonio kertoi.

"Tuntuu kuin eläisimme keskellä painajaista"

Pelaajista kaksi kotiutui sairaalasta viikonlopun aikana tai seuraavana maanantaina. Kaksi muuta puolestaan oli hoidettavana pidempään.

Toiminnanjohtaja Suonion allekirjoittamassa, maanantaina 18. lokakuuta julkaistussa tiedotteessa kerrottiin, että kolari oli "erittäin raju".

– Tuntuu kuin eläisimme keskellä painajaista. Viimeiset päivät ovat olleet todella raskaita, koska huoli ja epätietoisuus on vallannut mielen.

– Tilanteeseen nähden olemme erittäin onnekkaita, koska yhtään ihmishenkeä ei menetetty. Tämä on suoranainen ihme ja nyt keskitymme pelaajien kuntoutumiseen.

Tapauksesta aloitettiin poliisitutkinta. Poliisi epäili yhtä ihmistä rikoksesta. Asia ei kuitenkaan koskaan edennyt esitutkintavaiheesta syyteharkintaan tai käräjäoikeuteen asti.

Tutkinnanjohtaja ehdotti tutkinnan lopettamista

Etelä-Suomen syyttäjäalueelta kerrotaan MTV Uutisille, että onnettomuuden poliisitutkinta lopetettiin tutkinnanjohtajan aloitteesta. Varsinaisen päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta teki syyttäjä.

– Esitutkinnan rajoittaminen tarkoittaa sitä, että syyttäjä voi jo ennen syyteharkinnan suorittamista tutkinnanjohtajan esityksestä määrätä, ettei esitutkintaa suoriteta tai että se lopetetaan, ratkaisun tehnyt aluesyyttäjä Laura Rusanen kertoo MTV:lle lähettämässään sähköpostiviestissä.

– Tässä kyseisessä tapauksessa tutkinnanjohtaja on esittänyt, että esitutkinta lopetetaan ensisijaisesti niin sanotulla kustannusperusteella ja osin myös kohtuusperusteella, Rusanen jatkaa.

Kustannusperuste tarkoittaa, että tutkinnan jatkaminen koituisi kohtuuttoman kalliiksi suhteessa tutkittavaan asiaan ja mahdollisiin seuraamuksiin.

Kohtuusperuste taas viittaa siihen, että mahdollista rangaistusta voitaisiin pitää kohtuuttomana tai tarkoituksettomana esimerkiksi siksi, että teosta epäillylle on aiheutunut tapaukseen liittyen muita seurauksia. 

Koripalloilija on poistunut Suomesta

Rusasen mukaan koripallopelaajien onnettomuuteen liittyen tutkittiin epäiltyä rikosta, josta seuraamuksena olisi voinut olla odotettavissa sakkorangaistus. 

– Rikoksesta epäillyn henkilön pelaajasopimus on purkautunut, ja hän on poistunut Suomesta hyvin pian tapahtuneen jälkeen. Näin ollen tutkinnan jatkamisesta aiheutuisi kustannuksia, jotka ovat selvässä epäsuhteessa tutkittavana olevan asian laatuun ja siitä mahdollisesti odotettavaan seuraamukseen nähden, hän sanoo.

Rusasen mukaan kkustannuksia aiheutuisi muun muassa kansainvälisen oikeusapupyynnön tekemisestä.

– On mahdollista, että vastaus oikeusapupyyntöön ei edistäisi asian selvittämistä, tietojen saaminen kestäisi kauan tai niitä ei saataisi ollenkaan, Rusanen jatkaa perusteluitaan.

Syyttäjä otti asiassa huomioon myös inhimillisen puolen.

– Lisäksi ottaen huomioon pelaajasopimuksen purkautuminen, olisi mahdollista rangaistusta pidettävä asiassa kohtuuttomana tai tarkoituksettomana.

MTV Uutiset tavoitti myös tapauksen tutkinnanjohtajan. Hänellä ei ollut tapaukseen liittyen kerrottavaa.  

Lue myös:

    Uusimmat