Alle 15-vuotiaan kuljettama auto pakeni poliisia ja ajoi katolleen Ylöjärvellä – poliisi: "Kyseessä on lastensuojeluasia"

Kolmostiellä poliisia karkuun ajanut kuljettaja ja autossa olleet matkustajat olivat alaikäisiä, kerrotaan Sisä-Suomen poliisista.

Sisä-Suomen poliisi sai lauantai-iltana ilmoituksen autoilijasta, joka ajoi henkilöautolla holtittomasti seilaten kaistalta toiselle Parkanon alueella. Poliisi tavoitti ilmoitukseen sopivan auton Ikaalisissa, josta alkoi useita kymmeniä kilometrejä kestänyt takaa-ajo.

Pakoauton kuljettaja ei noudattanut poliisin pysäytysmerkkiä, vaan jatkoi matkaansa tehden vaarallisia ohituksia. 

– On mainittu, että jossain kohtaa nopeutta olisi ollut 100 km/h, päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Laakso kertaa.

Kolmostiellä oli poliisin mukaan tapahtuma-aikaan tavanomainen liikenne.

– On ollut vaaratilanteita, Laakso kuvailee.

Pakomatka päättyi piikkimattoon

Auto ajoi lopulta piikkimattoon Ylöjärvellä, törmäsi edellä ajaneen auton perään ja päätyi katolleen tien oikealle puolelle. Kolarin vuoksi kolmostien liikenne oli katkaistu jonkin aikaa lauantai-iltana.

Paikalle saapuneet ensihoitajat tarkastivat kolariautoissa olleiden kunnon. Pakoauton kuljettaja sekä kaksi matkustajaa toimitettiin jatkotutkimuksiin Acutaan.

Laakso ei ota lainkaan kantaa kolarissa olleiden henkilöiden terveydentilaan.

Autossa olleet olivat lapsia

Laakso ei ota kantaa myöskään siihen, millaisella henkilöautolla pakomatkaa tehtiin tai miten alaikäiset olivat onnistuneet saamaan auton omiin käsiinsä. 

– Poliisin mukaan asiaan osalliset henkilöt ovat alle 15-vuotiaita lapsia. En kerro heidän tarkkaa ikäänsä, sukupuoltaan tai mitään muutakaan, sillä kyseessä lastensuojeluasia, päivystävä tutkinnanjohtaja kiteyttää.

"Asiassa ei ole tapahtunut rikosta"

Aiempien kirjausten mukaan poliisi tutki tapahtunutta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta.

Tässä tapauksessa asia ei kuitenkaan etene syyttäjälle.

– Asiassa ei ole tapahtunut rikosta, kun kyseessä on alle 15-vuotiaat henkilöt, Laakso toteaa ja lisää, ettei tiedä, millaiset seuraamukset alaikäisiä odottaa.

Laakson mukaan tapaus ei ollut ainut laatuaan, sillä samankaltaisia tilanteita tulee poliisin tietoon harvakseltaan. Hänen mukaansa tapauksille ei ole mitään yksiselitteistä syytä, mutta hän uumoilee, että kyse on ”lapsellisesta ymmärtämättömyydestä”.

– Ei niitä usein tapahdu, mutta ei ne vallan tavattomia ole.

Tarinalla oli myös opetus

Päivystävä tutkinnanjohtaja sanoo, että tapaus osoittaa sen, että holtittomasti liikenteessä liikehtivistä ajoneuvoista kannattaa ilmoittaa poliisille – tämäkin tapaus olisi voinut loppua paljon ikävämmälläkin tavalla.

– Soitot voivat johtaa siihen, että poliisi ehtii tilanteeseen puuttumaan ajoissa, Laakso toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja