14 päivän ikäinen vauva kuoli yliannostukseen – äiti väitti aineen välittyneen imetyksessä, oikeus oli eri mieltä

Yhdysvaltojen lääkevirasto yrittää taistella opioidiongelmaa vastaan 0:50
Yhdysvaltojen lääkevirasto pyrkii ehkäisemään opioidiriippuvuuksia muun muassa vähentämällä kolmanneksella opioidireseptien annoskokoja ja lisäämällä varoituksia.

Yhdysvalloissa Cudahyssa on pidätetty 30-vuotias nainen epäiltynä 14 päivän ikäisen vauvansa surmaamisesta. Vauva kuoli metadonin yliannostukseen joulukuussa.

Metadoni vahva synteettinen opiaatti, jota käytetään esimerkiksi opioidiriippuvaisten korvaushoidossa. 

30-vuotiaalla äidillä oli metadonilääkitys, ja hän kertoi oikeudelle saaneensa luvan imettää lastaan lääkityksen yhteydessä. Hän väitti, että metadoni olisi siirtynyt vauvaan juuri imetyksen takia.

Oikeus kuitenkin katsoi, että kuolinsyytutkinnassa todettu metadonimäärä ei ole voinut siirtyä rintamaidon välityksellä.

Tapauksia useita

Yhdysvalloissa on puhuttu jo pitkään pahenevasta opioidikriisistä. Tapauksia, joissa vauvan epäillään kuolleen metadonin yliannostukseen rintamaidon kautta on ollut useita.

Esimerkiksi viime elokuussa uutisoitiin 30-vuotiaasta naisesta, jonka 11-viikkoinen vauva oli niin ikään kuollut metadonin yliannostukseen imettämisen jälkeen.

Korvaushoidossa ollut nainen ruokki vauvaa sekä maidonkorvikkeella että imettämällä. Kohtalokkaana yönä nainen oli kuitenkin ollut väsynyt, joten hän päätti ruokkia vauvaa imettämällä maidonkorvikkeen sijaan.

Vauva löydettiin aamulla kalpeana ja tämän nenästä vuoti verta. Vauva todettiin sairaalassa kuolleeksi.

Vuonna 2012 kalifornialaisnainen tuomittiin murhasta vankeuteen. Hän oli imettänyt vauvaa samalla, kun käytti metamfetamiinia.

Vuonna 2014 washingtonilaisnainen sai samat syytteet 2-vuotiaan lapsensa kuoleman jälkeen. Hän oli imettänyt lasta ja käyttänyt metamfetamiinia, kokaiinia ja marihuanaa.

Lähteet: AP, CNN.

Lue myös:

    Uusimmat