13-vuotiaalla tytöllä on harvinaisen ihosairauden vuoksi yli 1 000 luomea: "Olen aina tiennyt olevani erilainen"

8:07
Saksalaismallin hurja muodonmuutos – muutti ihonsa vaaleasta tummaksi!

Brittiläisellä teinitytöllä on ihosairaus, joka kerää katseita ja ihmetystä kanssaihmisissä. Tyttö rakastaa poikkeavaa ulkonäköään ja on kääntänyt ihosairauden voimavarakseen, kertoo Sky News.

Muun muassa sosiaalinen media, mainoskuvat ja elokuvat muokkaavat käsitystämme siitä, mikä on kaunista. Kauneusihanteet menevät ja tulevat: milloin ihaillaan muovista ulkonäköä, milloin taas luonnollisuus on in.

Scarlett Clarke, 13, on kuitenkin huomannut, että epätäydellisyys onkin itseasiassa täydellistä. Hänellä on ollut syntymästään lähtien isosairaudeksi luokiteltu syntymämerkki, joka ei ole aivan pienimmästä päästä. Hänen kehoaan koristaa yhteensä jopa yli 1 000 luomea.

Luomia löytyy kaikkialta hänen kehostaan. Hänen selkänsä ja vatsanseutunsa sekä kädet ovat suurilta osin pigmenttivirheiden peittämiä. Kyseessä on harvinainen ihosairaus, jossa iholle muodostuu ruskeita syntymämerkkejä.


Vaikka Scarlett voikin elää tavallista nuoren teinitytön elämää, sairaus pakottaa hänet tietyissä tilanteissa noudattamaan varovaisuutta. Sen sijaan, että hän leikkisi muiden lasten tavoin uima-asussa rannalla, hänen täytyy pysytellä varjossa suojassa auringonsäteiltä. Hänellä on poikkeavan ihotyyppinsä vuoksi suurempi riski sairastua ihosyöpään.

Luomet keräävät lukuisia katseita: "Olen aina tiennyt olevani erilainen"

Sairaudestaan huolimatta teinityttö rakastaa tavallisuudesta poikkeavaa, erilaista ulkonäköään.

– Olen aina tiennyt olevani erilainen ja olen aina myös hyväksynyt sen, Scarlett kertoo Sky Newsille.

Scarlettin vanhemmat eivät ole koskaan yrittäneet peitellä tyttärensä harvinaista sairautta. Ehkä juuri siksi Scarlett on niin sinut sairautensa kanssa.

Syntymämerkit ovat jaksaneet kummastuttaa ihmisiä niin kauan kuin Scarlett vain jaksaa muistaa. 

– Luulen, että ensimmäinen muistoni on ajalta, jolloin olin 4–vuotias ja huomasin kaikkien tuijottavan minua. Totuin siihen nopeasti ja päätin, että paras tapa suhtautua tilanteeseen on vain hymyillä. Tuijottelijat joko kääntävät katseensa tai hymyilevät takaisin, elämäniloinen tyttö kertoo.

Scarlett on aina ollut intohimoinen tanssinharrastaja ja hän on pienestä pitäen rakastanut esiintymistä. Molemmat harrastukset ovat auttaneet häntä hyväksymään ihonsa pigmenttihäiriöt. Lisäksi hän on ymmärtänyt, ettei kyse ole vain ulkonäöstä, tärkeintä on se, mitä löytyy ihmisen sisältä.

– Kun esiinnyn, tiedän, että ihmiset tuijottavat minua oikeista syistä, eivätkä vain siksi, että näytän erilaiselta. Käytän samanlaisia tanssiasuja kuin muutkin, Scarlett perustelee.  

– Rakastan sitä, miten ihosairauteni tekee minusta erilaisen ja saa minut erottumaan muista, Scarlett sanoo ylpeänä.

Jalat maassa, pää pilvissä: "Toivon, että vielä jonain päivänä pääsen myös televisioon"

Scarlett on osallisena valokuvanäyttelyä, jonka avulla pieni tyttö toivoo lisäävänsä ihmisten tietoisuutta harvinaisesta ihosairaudestaan. Samalla Scarlett haluaa rohkaista muita lapsia siihen, että sairaus ei ole este menestymiselle, vaan heistä voi tulla juuri sellaisia kuin he haluavatkin olla.

Hän on myös listoilla eräässä brittiläisessä agenttitoimistossa, joka auttaa nuoria lahjakkuuksia luomaan uraansa – lapsen taustoista huolimatta. Scarlett uskoo, että hänellä on kaikki mahdollisuudet luoda uraa elokuva- ja teatterimaailmassa.

– Toivon, että vielä jonain päivänä pääsen myös televisioon, Scarlett haaveilee.

Scarlett osoittaa esimerkillään sen, että erilainen on kaunista. Hän myös näyttää, miten oletetut heikkoudet voi kääntää lopulta vahvuuksiksi.

Lähde: Sky News

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja