13 vuoden mysteerin tutkinta pian valmis – miestä epäillään kadonneen Jarin taposta: "Meille tuli uusia seikkoja"

Miten kadonneita etsitään? 9:43

Poliisi on saamassa viimeistään ensi kuussa valmiiksi esitutkinnan kadonneen Jari Pesosen tapauksesta. Poliisi uskoo Pesosen tulleen tapetuksi 13 vuotta sitten.

Videolla kerrotaan, miten kadonneita etsitään. Joskus katoaminen voikin paljastua henkirikokseksi, vaikka yleensä katoaminen on vapaaehtoinen tai liittyy sairauteen tai onnettomuuteen.

Katoamishetkellä 27-vuotias Pesonen nähtiin viimeisen kerran Joensuun keskustassa elokuussa 2005.

Teosta epäiltynä on todennäköisin syin epäiltynä vangittu yksi mies. Lisäksi eräiden muiden henkilöiden osuutta tapahtuneeseen selvitellään.

– Heidän osaltaan mahdolliset rikosnimikkeet ja heidän asemansa rikosprosessissa tarkentuvat esitutkinnan valmistuessa, tapauksen tutkinnanjohtaja Jarkko Timonen keskusrikospoliisista kertoo.

Kuvassa kadonnut Jari Pesonen, jonka epäillään tulleen tapetuksi.

Pitkään epäselvänä ollut tapaus nytkähti eteenpäin jokin aika sitten, ja poliisi pyysi yleisöltä vihjeitä ja havaintoja viime vuoden joulukuussa. Timonen ei halua tarkentaa, millaiset uudet tiedot mahdollistivat tutkinnan etenemisen.

– Meille tuli uusia seikkoja, mutta ne esitutkinnan ollessa kesken voi avata millään tavalla sen tarkemmin, hän kertoo.

Hän vaikenee myös epäiltyjen kuulusteluissa ilmi tulleista seikoista sekä tapahtuman muista yksityiskohdista. Hän ei muun muassa kerro, onko joku tunnustanut teon, miksi Pesosen uskotaan kuolleen tai miten epäilty henkirikos on tehty ja miksi.

– Kun tutkinta valmistuu, voi olla, että voidaan mahdollisesti avata.

Tapauksen syytteennoston viimeinen määräpäivä on syyskuun lopussa. Sitä on siirretty jo kerran heinäkuun lopulta.

Tutkinnan valmistumisen lähestymisestä kertoi ensin Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat