10 varoitusmerkkiä: Oletko uhraamassa terveytesi työsi vuoksi?

Stressaava työ tuo mukanaan useita terveydellisiä ongelmia, joita ei kannattaisi ohittaa pelkällä olankohautuksella.

Kiire, stressi ja tulospaineet ovat tulleet tutuiksi yhä useimmille suomalaisille. Levon puute saa aikaan useita terveydellisiä ongelmia, jotka viestivät sinun tarvitsevan kipeästi lomaa. 

Jos huomaat seuraavia merkkejä itsessäsi, paina jarrua! Jokaisen meistä tulisi saavuttaa tasapaino työ- ja vapaa-ajan välille, eikä uhrata terveyttään työn vuoksi.

1. Ravitsemusongelmat

Yksi suurimmista työn aiheuttamista terveysongelmista liittyy ravitsemukseen. Työ voi saada sinut syömään todella yksipuolisesti ja epäsäännöllisesti. Myös ahmimiskohtaukset ovat monelle ahkeralle työntekijällä tuttu asia. Työkiireiden keskellä monesti myös liikunta jää elämässä hyvin pieneen sivurooliin. Nämä seikat yhdessä johtavat ylipainoon ja puutostiloihin.

2. Muistiongelmat

Ylikuormittuneet aivot saavat aikaan muistiongelmia. Jos unohtelet usein asioita tai et pysty muistamaan, mitä työkaverisi sanoi minuutti sitten, pidä vapaa-päivä niin pian kuin mahdollista.

3. Ihmissuhteet kärsivät

Pitkäksi venyneet työpäivät ovat pois perheeltäsi ja ystäviltäsi. Jos huomaat ihmissuhteidesi muuttuneen etäisiksi mieti, onko työ sen arvoista. Stressi ja päässä pyörivät työasiat muodostavat usein muurin sinun ja läheistesi välille.

4. Työt jatkuvat kotona

Moni ahkerasti työskentelevä ei malta lopettaa työntekoa edes kotona, vaan viimeistelee raportin tai tarkastaa sähköpostit vielä kotisohvalla. Jos et saa työasioita mielestäsi vapaa-aikana tai edes lomalla, on asian eteen tehtävä jotain.

5. Olet jatkuvasti väsynyt

Jokainen meistä tuntee pientä väsymystä aamuisin, mutta jos aamut ovat viikosta toiseen kuin tervanjuontia, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Liiallisesta kuormituksesta kertovat väsymyksen lisäksi myös keskittymiskyvyn puute. Peiliin katsoessasi saatat yhtäkkiä huomata, että olet vanhentunut kymmenen vuotta hetkessä.

6. Negatiiviset ajatukset valtaavat mielesi

Työt voivat saada aikaan myös sen, että hermosi ovat jatkuvasti kireänä ja alttiimpia ärsykkeille. Saatat hermostua helposti pienistäkin asioista, joihin et ole ennen kiinnittänyt huomiota. Kun työ ohjaa sinun itsesi sijasta käyttäytymistäsi, kannattaa huoelstua. 

7. Turhaudut helposti

Pienet asiat, kuten hidas tietokone, työkaverin nauru tai täysi tiskikone voivat saada aikaan ylitsepääsemätöntä ärsytystä ja turhautumista silloin, kun olet jo muutenkin stressaantunut.

8. Suorituskyky laskee

Vaikka pitkät työpäivät voivat tuntua hyvältä ajatukselta työn kannalta, näin ei kuitenkaan ole. Pitkät päivät ja kiire saavat nimittäin työtehosi laskemaan huomattavasti. Vaikka yrittäisit kuinka kovasti, työtehosi ei ole enää yhtä korkealla kuin kunnolla levänneenä. Eli lepo kannattaa myös työtä ajatellen.

9. Heikko itsekontrolli

Ylikierroksilla käyminen saa aikaan myös itsekontrollin laskun, sillä energiaa ei voi riittää joka paikkaan. Sanot entistä herkemmin kaikki mitä ajattelet ja ahmit hampurilaisaterioita harvasen ilta.

10. Et ole tyytyväinen mihinkään

Kun työ vie suurimman osan ajastamme, ei nautinnolle löydy tilaa. Stressaantuneen kehon ja mielen voi olla vaikea löytää enää asioita, jotka saisivat aikaan iloa ja tyytyväisyyttä. Jos sinusta tuntuu, että työ on vienyt elämästäsi värit, kannattaa toimia välittömästi.

Video: Näin välttelet töitä sujuvasti.

1:02

Lähde: Lifehack

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja