10 tehoruokaa lihaksille ja aineenvaihduntaan

Banaania on hehkutettu urheilijan parhaaksi evääksi, sillä se sisältää muun muassa runsaasti lihasten aineenvaihdunnalle tärkeää kaliumia.

Kalium säätelee muun muassa lihasten ja hermojen toimintoja, ja sillä on elintärkeä tehtävä solujen aineenvaihdunnassa yhdessä natriumin kanssa. Kaliumin tärkein tehtävä on happo-emästasapainon säätely.

Kaliumia saa runsaasti muun muassa maitotuotteista sekä perunasta ja banaanista. Varsinaisesta kaliuminpuutteesta kärsivät vain harvat ihmiset, sillä normaali ruokavalio riittää useimmiten takaamaan tarvittavan kaliumin saannin. Kalium on tärkeä sydänlihaksen normaalille toiminnalle: puutos tai ylimäärä aiheuttaa sydänlihaksen, lihasten ja hermoston toiminnan häiriöitä.

Yhdessä banaanissa kaliumia on noin 422 milligrammaa. Päivittäinen kaliumintarve aikuisella naisella on noin 3100 mg/vuorokausi ja miehillä 3500 mg/vuorokausi. (Fineli)

Kaipaatko kaliumia? Suosi näitä:

1. Peruna. Yhdessä perunassa on noin 751 milligrammaa kaliumia

2. Kirsikkamehu. Tutkimusten mukaan happaman kirsikkamehun juominen urheilusuorituksen jälkeen voi helpottaa palautumista. Kirsikkamehun kerrotaan myös lievittävän lihasvaurioita ja –kipuja.

3. Vihreät vihannekset. Runsaan kaliumpitoisuutensa lisäksi vihreät vihannekset pitävät sisällään myös tärkeitä vitamiineja, jotka auttavat lihasten palautumisessa.

4. Pavut. Valkoisissa pavuissa kaliumia on jopa 1189 milligrammaa per 2,5 desilitraa

5. Taatelit. Yhdessä taatelissa on jopa 167 milligrammaa kaliumia.

6. Punajuuri. Nitraattipitoinen punajuuri on urheilijoiden keskuudessa erittäin suosittu palautumisherkku.

7. Tomaattikastike. Purkillinen tomaattikastiketta sisältää yli 800 milligrammaa kaliumia

8. Avokado. Yhdessä avokadossa on tuplasti enemmän kaliumia kuin banaanissa. Siis noin 975 milligrammaa

9. Inkivääri. Tuore inkivääri on mainio lääke liikunnan aiheuttamiin lihaskipuihin.

10. Omena. Tutkimusten mukaan omenien sisältämä flavonoidi kversetiini voi parantaa energia-aineenvaihduntaa ja lisätä kestävyyttä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja