1. Venäjä, 2. Kanada, 3. Suomi: Kyseinen jäätävä lista on muutakin kuin jääkiekkokisojen mitalijärjestys

Kultamitalit menevät Venäjälle, hopea Kanadaan ja pronssi Suomelle. Tämä oli jääkiekon miesten maailmanmestaruuskisojen mitalijärjestys vuonna 2008. Jääurheilussa menestyvien maiden lista ei liene pelkkää sattumaa, sillä tänään sama järjestys on ollut myös maailman kylmimpien paikkojen vertailussa.

Tämän talven Suomen pakkasennätys meni rikki varhain tänä aamuna, kun Sodankylässä mitattiin -38,7 astetta. Suomi on tämän päivän lukemien mukaan maailman kolmanneksi kylmin maa. Suomea kylmempiä lämpötiloja on mitattu vain Venäjällä ja Kanadassa.

Verhojanskissa on totuttu kylmään

Kylmästä säästään tunnetussa Itä-Siperian Verhojanskissa on mitattu tänään -51 astetta. Tällä reilun 1300 asukkaan pikkukunnalla on maine yhtenä kylmimmistä paikoista Etelämantereen ulkopuolella.

Verhojanskissa on kylmillään mitattu eri tiedoista riippuen noin -67 astetta, joten ennätykseen on vielä kuitenkin matkaa. Verhojanskista reilun 600 kilometrin päässä sijaitsevassa Oimjakonissa sanotaan mitatun kuitenkin vielä kylmempiä lämpötiloja. Vajaan 500 asukkaan kylän keskustaa koristaa muistomerkki, jossa sanotaan pakkasennätyksen olevan -71,2astetta.

Kanadan kylmimmäksi lukemaksi taas tänään mitattu -48,8 astetta.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas sanoo, että Itä-Siperian kylmät pakkaslukemat eivät välttämättä tunnu yhtä kylmiltä kuin luku voisi antaa olettaa.

– Meillä oleva -38 voi tuulen kanssa tuntua samalta kuin Verhojanskin -51 astetta, jos Verhojanskissa ei tuule.

Forecan tietojen mukaan Verhojanskissa onkin tänään ollut tyyntä ja -51 tuntuu todella -51:ltä.

90 asteen ero lämpötiloissa

Eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt kesä ja lämpötilat ovat paikoitellen sen mukaisia. Australiassa ollaan viime päivinä kärvistelty helteissä. Lämpötilaero maapallomme kylmimmän ja kuumimman paikan välillä on tänään ollut lähes 90 astetta.

Condobolinin lentokentällä Uuden-Etelä-Walesin osavaltiossa mitattiin tänään 46,3 astetta. Tällaiset lukemat eivät ole tavattomia Australiassa, mutta eivät aivan jokapäiväisiäkään.

– En muista hetkeen nähneeni, että Australiassa mentäisiin näin lähelle 50 astetta, Mäntykannas sanoo.

Aivan ennätyslukemissa ei kuitenkaan vielä olla, sillä Australian kaikkien aikojen lämpöennätys on 50,7 astetta.

El Niño lämmittää

Australian kuumuuteen on syynä Mäntykannaksen mukaan mm. El Niño-ilmiö. Ilmiö muuttaa merivirtojen suuntaa, mikä vaikuttaa siten, että Tyynenmeren itälaidalla Etelä-Amerikassa on tavallista lämpimämpää ja länsilaidalla Indonesiassa tavanomaista viileämpää.

Kuumaa on viime aikoina myös luoteisessa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Marienthalin kaupungissa Namibian sisäosissa on tänään ja eilen päästy +40 asteeseen. Pohjois-Paraguayn mennoniittasiirtokunnassa Colonia Neulandissa on tänään mitattu +41.

Lue myös:

    Uusimmat