Kesäisin jopa 100 celsiusta lämpimämpää: Tässä on maailman kylmin kaupunki – torimyyjät kertovat selviytymisniksinsä 50 asteen pakkasissa

Hirmukylmyys riivaa Siperian Jakutskia – jopa 50 astetta pakkasta 2:08
Jakutskin asukkaat kertovat, kuinka selvitä kammopakkasista: "Olen ihan sinut tämän ilman kanssa".

Venäjällä sijaitsevaa Jakutskia on luonnehdittu maailman kylmimmäksi kaupungiksi. Tällä hetkellä pakkasasteita kaupungissa on noin 50.

Itä-Siperiassa noin 300 tuhannen asukkaan Jakutskin kaupungissa elinolosuhteet keskitalvella eivät ole ihmiselle ihanteellisimmat.

Mittarilukemat kohoavat lämpimimmillään alkaneen viikon aikana Forecan sääennusteen mukaan -41 celsiusasteeseen. Tällainen lukema on kuitenkin tähän aikaan vuodesta harvinaista herkkua.

– Nyt taitaa olla ainakin -50 astetta. Eilen oli -49, joka tuntui hiukan lämpöisemmältä, Jakutskissa asuva Fyodor Sokovikov kuvaili sunnuntaina uutiskanava Reutersille.

Pitkään jatkuneet brutaalit pakkaslukemat ovat kaupungissa poikkeuksellisia, mutta eivät ennennäkemättömiä. Tammikuussa 2018 kaupungissa oli muun muassa uutiskanava CNN:n mukaan jopa 67 pakkasastetta.

Toisaalta heinäkuussa Jakutskissa saattaa olla jopa 100 astetta lämpimämpää – vuonna 2022 Jakutskin ylin lämpötila oli Accuweatherin mukaan 35 plusastetta.

Kylmin torikauppa koko maailmassa

Reutersin haastattelemat kaupunkilaiset pitävät 50 asteen pakkaslukemia vielä inhimillisinä.

– Oikeastaan olen ihan sinut tämän ilman kanssa, en huomaa eroa tavalliseen. Kaupungissa pakkanen ei tunnu niin kireältä. Tai ehkä aivot osaavat valmistaa siihen sanomalla, että tämä on normaalia, Anastasia Gruzdeva pohtii tuntemuksiaan vaatekerroksensa alta.

Kauppiaat Alyona Zaitseva ja Nurgusun Starostina myyvät hirmupakkasista huolimatta tavalliseen tapaan kalaa torilla.

Starostina vastailee toimittajan kysymyksiin ilman huolen häivää.

– Pukeudumme riittävän lämpimästi ja olo on oikein hyvä. Siinäpä se. Teemme töitä.

Toimittaja tiedustelee, onko hänellä muita elämää helpottavia niksejä.

– Ei. Kunhan pukeutuu lämpimästi ja useaan kerrokseen, keräkaalin lailla.

– Meillä on kylmin torikauppa koko maailmassa, hän myhäilee.

Katso artikkelin videolta, miltä pakkaset tuntuvat maailman kylmimmässä kaupungissa.

Lue myös:

    Uusimmat