Mätipasta - joulun tähteille tai arjen luksukseen

Joulun herkuista uhkaa jäädä aina jotain tähteeksi. Tässä loistava pastavinkki mädille ja kylmäsavulohelle.

Vuosien varrella suhtautumiseni mätiin on muuttunut radikaalisti. Inhokista suosikiksi. Aina kun syön sitä, tulee mieleen, että sitä pitäisi löytyä aina jääkaapista. Ihan kirjolohenmäti riittää, ei tarvi hienostuneempaa. Itse asiassa, tykkään sen suuremmasta ja poksahtelevasta rakenteesta enemmän kuin siian tai muikun mädistä, joissa on toki omat vahvuutensa. Mäti antaa jokaiseen ruokaan tai vaikka aamiaisleipään säväyksen luksusta.

Tähän pastaan voit käyttää mitä mätiä hyvänsä, vaikka sitä vegaanista merileväkaviaaria. Tai kokeile ihmeessä savustetulla mädillä, jos löydät sellaista. Kylmäsavulohen voit korvata graavikalalla, jos sellaista sattui jäämään yli. Mädin ja kalan määriä ja yrttejä voit säätää oman maun ja tähteiden mukaan.

PS. Tsekkaa myös toinen mätiohje, perunapaistikkaat ja mätiä.
Lämminsavulohelle löydät erinomainen pastareseptin täältä.
Muista myös Sivumaun Facebook, Instagram ja Twitter!

Mätipasta
4:lle pääruoaksi tai 6:lle alkuun
400 g fettuccine- tai tagliatellepastaa
1 salottisipuli, hienonnettuna
2 rkl voita
0,5 dl ranskankermaa
1 rkl lehtipersiljaa, hienonnettuna
hitusen silputtua rakuunaa
70 g kylmäsavustettua lohta
100 g lohenmätiä
tilliä, viimeistelyyn

Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen, suureen kattilaan.
Pastan ollessa melkein al dente -kypsää, sulata paistinpannulla voi miedolla lämmöllä. Lisää ranskankerma, persilja ja rakuuna. Valuta pasta, mutta säästä kahvikupillinen keitinvettä. Lisää desi keitinvettä pannulle ja mausta seos suolalla ja pippurilla (muista, että mädistä ja kalasta tulee suolaa). Lisää sekaan pasta ja lohi. Sekoita hyvin. Lisää keitinvettä, jos pasta näyttää kuivalta. Ota pannu pois levyltä ja laita mukaan 3/4 mädistä ja sekoita. Tarjoile ja ripottele pinnalle loput mädistä ja tillisilppua.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!