Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kung Pao - kiinalainen klassikko kanasta, maapähkinöistä ja chilistä

Julkaistu 23.12.2018 20:49

Kiinan setsuanilaisen keittiön klassikko, Kung Pao, on hitusen tulinen, paistettu kanaruoka maapähkinöiden ja chilin kera. Helppo, nopeahko ja supermaukas.

Olen syönyt kung paota useasti suomalaisissa kiinalaisissa ravintoloissa. Kiinalaisten ravintoloiden taso on Suomessa valtaosin surkea - ainakin jos mittaa sitä autenttisuuden mukaan. Maut voivat olla ihan hyviä, mutta kiinalaisen keittiön hienouksia aromivahvennekeittiöt eivät tavoita lainkaan.
Sama kung paon suhteen. Ihan hyvää se on ollut tilatessa. Kun kokkasi itse, huomasi selkeän eron ja tietenkin parempaan. Mausta puuttuu tunkkaisuus, käryisyys ja aromivahventeiden taustalle lyömä epämääräisyys. Ei tarvittaisi paljoa, että maut pysyisivät puhtaina (mausteisen ja usein tummanpuhuvan keittiön huomioiden).

SETSUANIN KEITTIÖN hieno piirre on sen omanlaisensa tulisuus. Setsuanin pippuri luo syvää makupohjaa eikä hypi silmille. Mitä enemmän sitä ruokaan laitat, sitä helpommin huomaat sen tyylikkään tavan lähestyä. Mutta kung paon ei kuulu olla tulista. Käy maistamassa Helsingissä Mei Lin tai Chengdu, niin juttu avautuu kerrasta.

Täm kung pao -resepti on peräisin Mikko Takalan, Sami Rekolan ja Mika Remeksen kirjasta Kana - kaikki kananpojasta. Opus on hieno tutustuttaminen broilerin monivivahteiseen olemukseen linnun osat erikseen huomioiden. Itse ostan rintafileitä varsin harvoin, koska ne ovat juuri se tylsin osa. Koivet ovat maukkaimpia ja jos kammoksuu luuta, voi koipilihaa ostaa Suomessa paisti-nimikkeen alla.

Kantsii myös muistaa broilerituotannon eettinen puoli. Luomua ei ole tarjolla laajemmin kuin L'uomu Nokan tuottamana. Olen kirjoittanut aiemmin aiheesta tarkemmin, kannattaa tutustua ja kenties yllättyä.

Mut hei, tämä on loistava ruoka arkeen ja vähän juhlavampaankin kiinalaiseen iltaan. Kantsii kokeilla.

VINKKI! Autenttisessa kung paossa on kuulemma kasviksina (chilin lisäksi) vain purjoa. Lisää sitä ihmeessä mukaan, tekee varmasti vielä paremman. Huomasin seikan vasta tutustuessani lajiin tätä kirjoitusta varten. Ruoan autenttisesta tyylistä ja sen taustoista voit lukea enemmän Wikipediasta.

VINKKI 2! Kaupassani ei ollut perus kuorittuja maapähkinöitä, joten käytin suolapähkinöitä ja hyvä tuli.

KUNG PAO
4-6 hlölle
500 g broilerin luuttomia ja nahattomia reisipaloja (paistileike)
2 rkl soijaa
1 rkl riisietikkaa
3 tl perunajauhoa
1 tl merisuolaa
1,5 rkl chilirouhetta
3 rkl kasvisöljyä
1 tl murskattuja setsuaninpippureita
1 tl mustapippuria myllystä
6 valkosipulinkynttä
2 kevätsipulin vartta, ohuina siivuina
3 cm pala inkivääriä hienonnettuna
kourallinen paahdettuja maapähkinöitä

Kastike
1 rkl perunajauhetta
3 rkl soijaa
1 rkl riisietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl seesamiöljyä
1 dl vettä

Leikkaa paistileikkeet parin sentin kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kulhossa soija, etikka, perunajauhot, suola ja tilkka vettä. Sekoita tasaiseksi ja laita kanapalat kulhoon. Anna marinoitua jääkaapissa tunnin (tai muutaman).

Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset toisessa kulhossa.

Katkaise chilit ja ota siemenet pois. Pilko renkaiksi. Lämmitä öljy kuumaksi pannulla tai wokissa ja lisää chilit, setsuaninpippuri ja mustapippuri. Paista muutama sekunti jatkuvasti sekoittaen. Kaada pannulle kanapalat marinadeineen ja paista, kunnes palat eivät takerru enää toisiinsa kiinni. Lisää valkosipuli, inkivääri ja kevätsipuli. Paista jatkuvasti sekoittaen, kunnes kanapalat ovat kypsiä, 6-7 minuuttia.

Kaada lopuksi pannulle kastike ja jatkasekoittamista. Kun kastike alkaa saostua, lisää maapähkinät ja sekoita hyvin. Tarjoa heti riisin ja höyrytettyjen kasvisten kera.

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuLahmacun-vegeburgeriSaag Paneer - intialainen pinaatti-parsakaalikastike juustolla Paella seitan-chorizolla ja katkaravuillaKana Tikka Masala - nopea versioKana vindaloo - poppaa intialaista
kiinalainenreseptikanabroilerikanareseptisetsuanilainenarkiruokamaapähkinächili

Tuoreimmat aiheesta

kiinalainen
  • 09.09.201921:30
    härkäpapu

    Vegaaniset Dan Dan -nuudelit ja Beanit-härkäpapusuikaleet

  • 14.03.201921:01
    resepti

    Sichuanilainen kana-nuudeliwokki chiliöljyllä

  • 11.09.201817:48
    resepti

    Ma You Ji - kanaa seesamiöljyssä taiwanilaisittain

  • 14.06.201818:27
    lihapulla

    Lihapullat osa 24: Leijonanpääpullat kiinalaisittain

  • 01.12.201518:00
    jauheliha

    Dan dan -nuudelit - sichuanilaista katuruokaa