Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Veera Rusasen erilaiset sämpylät

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Itseleivottuja, uunituoreita sämpylöitä ei voita mikään. Makuja-kokki Veera Rusasen ohjeilla loihdit perustaikinasta maukkaita variaatioita.

  • Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka

Perustaikina

  • 0,5 l vettä
  • 50 g hiivaa
  • 2 rkl siirappia
  • 0,5 tl suolaa
  • 12-15 dl sämpyläjauhoja

Tomaattisämpylät

  • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja soseutettuna

Pähkinä-siemensämpylät

  • 2 dl pähkinäsekoitusta
  • 1 dl siemensekoitusta

Yrttisolmut

  • 0,5 dl silputtuja yrttejä (rosmariinia, timjamia, oreganoa)
  • 0,5 dl oliiviöljyä

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot taikinaan 1-2 desilitraa kerrallaan. Vatkaa taikinaa puuhaarukalla jauhojen lisäämisen alkuvaiheessa. Kun taikina on liian paksua puuhaarukalla sekoitettavaksi, siirry vaivaamaan käsin tai yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää jauhoja niin kauan kuin se on tarpeen. Jauhojen määrä riippuu käyttämistäsi lisukkeista. Taikinasta pitää tulla pehmeää. Aluksi taikina tarttuu käsiin, mutta irtoaa vaivattaessa. Vaivaa käsin 10-12 minuuttia, koneella 3-5minuuttia.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinalla peitettynä 1-1,5 tuntia. Alusta kohonnut taikina jauhotetulla alustalla ja leivo siitä kaksi pitkää tankoa. Leikkaa tangot n. 20 yhtä suureksi palaksi ja leivo paloista haluamasi muotoisia sämpylöitä. Kohota leivonnaisia pellillä liinalla peitettyinä vielä puoli tuntia ja paista 225-asteisessa uunissa kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä.

Tomaattisämpylät: Tee kuten perustaikina, mutta lisää tomaattisose taikinaan kun olet sekoittanut siihen noin 8 dl jauhoista.

Leivo pyöreitä sämpylöitä ja anna kohota liinalla peitettyinä n. puoli tuntia. Leikkaa kohonneisiin sämpylöihin ristiviilto. Pirskottele sämpylöille kylmää vettä ja paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Voit laittaa uunin pohjalle metallisen astian, johon kaadat kylmää vettä muutaman kerran paiston alkuvaiheessa, näin sämpylöihin tulee rapea kuori.

Pähkinä-siemensämpylät: Tee kuten perustaikina, mutta lisää pähkinät ja siemenet jo ennen jauhoja.

Vuoraa puhtaat lasittamattomat kukkaruukut leivinpaperilla. Jaa pyöritetyt sämpylät kukkaruukkuihin ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Yrttisolmut: Tee kuten perustaikina, mutta lisää yrtit taikinaan jo ennen jauhoja. Lisää öljyä vasta kun olet lisännyt kaikki jauhot.

Leivo taikinasta n. 15 cm pitkiä tankoja ja kierrä ne solmulle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Norppa aurinkoisilla aalloilla, Lauran reseptiSaksanpähkinäleipäTumma kuminaleipäKuminasämpylätAuringonkukkaleipäCurling sämpyläkiekot
SämpylätKananmunatonMakujaLaktoositonKasvisruokaGoGreenLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Sämpylät
  • 05.04.202312:53
    Leipä

    Vappu Pimiän yön yli -sämpylät

  • 08.03.202313:13
    Nopeat ja helpot

    Yön yli -sämpylät: Herkulliset sämpylät vähällä vaivalla

  • 22.04.202208:07
    Leipä

    Helpot sämpylät – käytä taikinaan sosekeiton jämät!

  • 28.08.202011:16
    Leipä

    Helpot sämpylät – herkulliset, rapeakuoriset ja sisältä pehmeät sämpylät Arjan ohjeella

  • 30.01.202009:47
    Hampurilainen

    Briossi – täydelliset itse tehdyt hampurilaissämpylät