Sianpotkaa ja juuressosetta

Perinteisesti sianpotka tuoresuolataan, jotta aromit pääsisivät oikeuksiinsa keitettäessä. Juuressose maustetaan maustepippurilla. Terävyyttä ruokaan tuovat eri sinappilajit. Sianpotka ei todellakaan ole pikaruokaa, mutta sen voi vallan hyvin valmistaa etukäteen ja lämmittää vasta juuri ennen tarjoilua.

4 annosta

  • 1,2 kg tuoresuolattua sianpotkaa
  • 1 pieni sipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 3 valkopippuria
  • 5 maustepippuria
  • 1 pieni lanttu
  • 2 porkkanaa
  • 50 g juuriselleriä
  • 4 perunaa
  • keitinlientä
  • maustepippuria maun mukaan
  • (suolaa)

Tarjoiluun

  • eri sinappilajeja

Valmistusohje

1. Huuhtele liha ja pane se kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että liha peittyy juuri ja juuri. Kiehauta ja kuori pinnalle kertynyt vaahto. Kuori ja halkaise sipuli. Pane sipulinpuolikkaat ja mausteet kattilaan. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin tunti.

2. Kuori juuressoseeseen tarvittavat juurekset. Viipaloi ja leikkaa ne reiluiksi paloiksi. Keitä paloja 20 minuuttia ja kaada sitten pois suurin osa vedestä.

3. Soseuta juurekset perunanuijalla tai sauvasekoittimella. Sekoita soseeseen tilkka lihan keitinlientä. Juuressose saa jäädä hieman karkeaksi ja löysäksi. Mausta vastarouhitulla maustepippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.