Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sapuskaa, harashoo! – Sienikeitto ja tattiperunat venäläiseen tapaan

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Mato Valtonen valmisti Ville Haapasalon kanssa venäläiseen tapaan uusia perunoita ja tatteja sekä sienikeittoa.

  • Ruokavalio: Gluteeniton

Lihaliemeen

  • 1,5 kg naudanluita
  • pippuri
  • suolaa
  • laakerinlehti

Sienikeitto

  • 100g voita
  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 100 g naudankylkeä
  • 2 porkkanaa
  • 1 rkl inkivääriä
  • piparjuurta
  • 6 kpl isoja tatteja
  • 2 rkl tilliä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl pippuria
  • 4 kpl uusia perunoita
  • korianterin siemeniä
  • kuminaa
  • 200 g smetanaa
  • 2 kananmunaa
  • persiljaa

Tattiperunat

  • 200 g kylkeä
  • 1 sipuli
  • öljyä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 hapankurkkua
  • 1,5 rkl kevätsipulia
  • 20 kpl uusia perunoita
  • 1 tl suolaa
  • 4 kpl isoja tatteja
  • 1 rkl tilliä
  • 25 kpl kuminan siemeniä
  • n.1dlkermaa
  • pippuria
  • cayannepippuria

Tarjoiluun

  • leipää, punaviiniä

Valmistusohje

Esivalmistelut

Tehdään lihaliemi, johon tulee 1,5 kg naudanluita, pippuria, suolaa ja laakerinlehti. Lihaliemi kiehautetaan.

Laita 20 kpl perunoita kiehumaan (tulee tattiperunaruokaan).

Sienikeiton valmistus

Laita kattilaan 100 g voita. Kuori ja pilko yksi sipuli. Kuori ja pilko pieneksi 4 valkosipulinkynttä. Lisää sipulit kattilaan.

Pilko pieneksi pala kylkeä eli noin 100g ja lisää kattilaan. Kuori ja pilko 2 porkkanaa ja lisää ne kattilaan. Kuori ja pilko pieneksi pieni pala inkivääriä noin 1 rkl verran ja lisää kattilaan. Kuori ja pilko pieneksi pieni pala piparjuurta noin 1 rkl verran ja lisää kattilaan.

Pilko 6 kpl isoja tatteja pieneksi. Pilko tilliä 2 rkl verran ja lisää kattilaan. Lisää kattilaan suolaa ja pippuria 1 tl kattilaan ja sekoita.

Kuori ja pilko 4 perunaa ja lisää kattilaan. Lisää pilkotut sienet kattilaan. Murskaa morttelissa korianterin siemeniä, jonka sekaan laitetaan ripaus kuminaa ja lisää sitten kattilaan.

Ota perunat, jotka ovat al dente, pois liedeltä. Kaada niistä vesi pois ja jätä jäähtymään.

Pilko persiljaa ja tilliä n. 1,5 rkl verran, mutta ei tarvitse pilkkoa pieneksi ja lisää kattilaan.

Lisää aiemmin tehtyä lihalientä keittoon noin 3-5 dl verran. Pilko 2 hapankurkkua pieneksi ja lisää keittoon.

Maista keiton perunan kypsyys. Peruna on valmista. Ota keitto levyltä ja survo survimella (sauvasekoittimella) hienoksi. Lisää 200g smetanaa keittoon ja sekoita. Erottele kahdesta munasta keltuaiset ja lisää ne keittoon. Laita kattila levylle takaisin. Pilko tilliä ja persiljaa koristeeksi keiton pinnalle, sekoita varovasti. Lisää ripaus suolaa.

Lisää pannulle noin 1dl kermaa. Lisää pippuria oman maun mukaan. (noin 10 kiepautusta) ja cayannepippuria vajaa hyppysellinen, sekoita.

Tattiperunat

Pilko loppupala kyljestä pieneksi noin 200 g. Kuori ja pilko pieneksi yksi sipuli. Laita öljyä pannulle kuumenemaan. Lisää sipulit pannulle. Kuori ja pilko pieneksi 3 valkosipulinkynttä ja lisää ne pannulle. Lisää kinkku pannulle.

Pilko 1,5 rkl verran kevätsipulia ja lisää pannulle. Pilko puolikeitetyt perunat isoiksi paloiksi ja lisää pannulle. Lisää suolaa 1 tl pannulle. Pilko 4 isoa tattia isoiksi paloiksi ja lisää pannulle.

Lisää keittoon noin 3 dl vettä ja anna kiehahtaa.

Pilko tilliä 1 rkl verran ja lisää pannulle. Murskaa 25 kpl kuminan siemeniä morttelissa ja lisää pannuun.

Ruoka on valmista!

Tarjoile alkupalana keittoa leivän kera. Ruokajuomana punaviiniä. Pääruoaksi tattia perunalla.

Lisää aiheesta:

Näin valmistuu perinteinen lohikeitto – nappaa Kari Aihisen Kaappaus keittiössä -reseptit talteenKari Aihisen vinkit maukkaaseen makkarakeittoon – nappaa talteen Kaappaus keittiössä -jakson reseptitKarjalanpaistin salaisuus on huolellinen haudutus – näin valmistat herkullisen perinneruoanKlassikkoherkut astetta terveellisempinä versioina – poimi pyttipannun, lihapullien ja muusin reseptit!Sapuskaa, harashoo! – SatziviSapuskaa, harashoo! – Rassolnik
SienikeittoAlkuruoatLiharuokaGluteenitonSienisatoGoGreenPääruoatKeitot

Tuoreimmat aiheesta

Sienikeitto
  • 17.10.201814:50
    Hellapoliisi

    Mustatorvisienikeitto

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Herkkusienicapuccino

  • 18.02.201300:00
    Kevyt

    Kantarelli-kukkakaalikeitto

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Sieni-kookoskeitto ja juustosandwichit

  • 18.02.201300:00
    Keitot

    Sieni-broilerikeitto