Ryynisämpylät
Tähän taikinaan voit käyttää miltei mitä tahansa ryynejä, hiutaleita ja siemeniä, joita sattuu kotona olemaan: kauraryynejä, auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, vehnäleseitä, ruisrouhetta... Sekoittele mielellään.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
20 sämpylää
- 50 g hiivaa
- 5 dl vettä
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 tl suolaa
- 4 dl ryyniseosta
- n. 11 dl vehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Liuota hiiva 37-asteiseen veteen. sekoita nesteeseen kaikki muut ainekset, lopuksi niin paljon vehnäjauhoa, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Säästä vähän ryyniseosta. Vaivaa, peitä, nostata 40 minuuttia.
2. Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Pyörittele kaksi pitkää säiettä ja leikkaa kumpikin 10 palaksi. Paina toinen leikkauspinta ryyniseokseen ja nosta sämpylät leivinpaperille pellille. Anna nousta 2+-30 minuuttia liinan alla.
3. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista sämpylöitä unin keskitasolla 10-12 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut