Helmikuussa kalenterista löytyy useampi juhlapäivä, joihin on vahvasti liitetty omat herkkuleivonnaiset. Runebergin päivää vietetään helmikuun alussa ja kuun loppupuolella nautiskellaan laskiaispullia. Kokeile miltä maistuvat runebergin laskiaispullat. Voit halutessasi täyttää pullat mantelimassalla ja kermavaahdolla.
Ainekset
- 2 ½ dl maitoa
- 25 g hiivaa
- ripaus suolaa
- 1 dl sokeria
- ½-1 tl kardemummaa
- (1 kananmuna)
- 1 dl mantelijauhetta
- 4-5 dl vehnäjauhoja
- ¼-1/2 tl manteliaromia
- 75 g sulatettua voita tai margariinia
Voiteluun
- 1 kananmuna
Pinnalle
- 200 g vadelmamarmeladia
- 2-3 dl tomusokeria
- tilkka vettä
Valmistusohje
Runebergin laskiaispullat valmistuvat näin:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja anna sen liueta maitoon.
- Lisää suola, sokeri, kardemumma, (kananmuna), mantelijauho ja vehnäjauhot vähän kerrallaan vaivaten. Vaivaa lopuksi joukkoon manteliaromi ja sulatettu voi tai margariini.
- Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
- Vaivaa taikinasta ilmakuplat ja pyöritä tangoksi. Jaa tasakokoisiksi paloiksi ja pyöritä pulliksi. Kohota liinan alla.
- Voitele kananmunalla ja paista 200-225 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 12-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä. Pursota tai lusikoi pinnalle vadelmamarmeladia.
- Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan, kunnes saat paksun mutta pursotettavan tahnan. Pursota tahnaa marmeladin ympärille. Tarjoa!
Vinkki! Halkaise halutessasi pullat ja täytä mantelimassapalalla ja kermavaahdolla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!