Ruissämpylät
Kuumakäsittelyllä parannat jauhojen leivontaominaisuuksia ja saat mehevää ja kestävää leipää.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
20 sämpylää
- 3 dl ruisjauhoa
- 4 dl vettä
- 40 g hiivaa
- ½ rkl suolaa
- n. 5 dl erikoisvehnäjauhoa
Valmistusohje
1. Mittaa puolet ruisjauhosta kulhoon, keitä 2 dl vedestä ja kaada ruisjauhon päälle kiehuvana, sekoita. Anna jäähtyä tai mielellään anna olla yön yli.
2. Lämmitä loput 2 dl vettä 37-asteiseksi ja liuota hiiva siihen yhdessä ruisjuuren kanssa, lisää muut ainekset ja sekoita sekä vaivaa sileäksi taikinaksi. Anna nousta 45 minuuttia. Vaivaa taikina hyvin leivinpöydällä, pyöritä pitkiä säikeitä ja jaa ne pikku palasiksi. Pyöritä palaset puolestaan pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperille uunipellille. Leikkaa risti jokaiseen sämpylään. Anna nousta vielä 45 minuuttia.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylät uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja kypsiä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan