Ruissämpylät

Kuumakäsittelyllä parannat jauhojen leivontaominaisuuksia ja saat mehevää ja kestävää leipää.

20 sämpylää

  • 3 dl ruisjauhoa
  • 4 dl vettä
  • 40 g hiivaa
  • ½ rkl suolaa
  • n. 5 dl erikoisvehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Mittaa puolet ruisjauhosta kulhoon, keitä 2 dl vedestä ja kaada ruisjauhon päälle kiehuvana, sekoita. Anna jäähtyä tai mielellään anna olla yön yli.

2. Lämmitä loput 2 dl vettä 37-asteiseksi ja liuota hiiva siihen yhdessä ruisjuuren kanssa, lisää muut ainekset ja sekoita sekä vaivaa sileäksi taikinaksi. Anna nousta 45 minuuttia. Vaivaa taikina hyvin leivinpöydällä, pyöritä pitkiä säikeitä ja jaa ne pikku palasiksi. Pyöritä palaset puolestaan pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperille uunipellille. Leikkaa risti jokaiseen sämpylään. Anna nousta vielä 45 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista sämpylät uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!